Warszawa

Przerażające kanapki

Składniki:

 

  • Chleb foremkowy (zamiast zwykłego "jasnego" wybierz np. taki z dodatkiem ziaren albo pestek słonecznika. A może małemu niejadkowi posmakują kanapki z ciemnego pieczywa?
  • Pół szklanki porzeczek (czarnych lub czerwonych), ewentualnie aronie.
  • Jedno kiwi, małe jabłko lub inny owoc o "jajowatym" kształcie.
  • Rodzynki (suszone śliwki, żurawina etc.)
  • Wiórki kokosowe
  • Jogurt naturalny z ziarnami zbóż (ewentualnie zwykły jogurt naturalny, który potem zmieszasz z kilkoma łyżeczkami musli)

 

Wszystkie kanapaki przygotowujemy następująco: Na pieczywo nałóż jogurt i równomiernie rozsmaruj. Teraz razem z maluchem zabierz się do przygotowania strrrasznej przekąski. Myśl, szukaj, eksperymentuj. Ten przepis jest niezwykły, bo możesz zmienić składniki i dostosować do upodobań malca.

 

 

Kanapka Duch


Na przygotowaną jak wyżej kanapkę nałóż porzeczki, formując kontury ducha. Rodzynki świetnie nadadzą się na oczy. Całość posyp wiórkami kokosowymi.

 

Kanapka Pająk


Kiwi obierz i pokrój na plasterki. Jeden z nich połóż na środku kanapki, będzie to brzuszek. Drugi przekrój na pół - oto główka. Z rodzynek ułóż trzy pary odnóży, a na głowie połóż dwie porzeczki - oczy.

 


Teraz wystarczy już tylko schrupać strrraszną przekąską. A może sama stworzysz przerażającą dynię albo wampira? Poeksperymentuj. Wolisz warzywną wersję kanapek? Zamiast jogurtu użyj twarożku, kiwi zastąp ogórkiem, a porzeczki - zielonym groszkiem. Nie posypuj całości wiórkami kokosowymi, ale ziołami. Dziecko upiera się by "domalować" coś keczupem? W porządku, ale lepiej jeśli będzie to naturalny domowy keczup ze zmiksowanych pomidorów.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć