Warszawa

Babeczki "Rudolfy"

Babeczki "Rudolfy"

Składniki na ok. 30 babeczek:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu,
  • 230 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1,25 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać. W misie utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka). Wystudzić na kratce.

 

Krem:

 

  • 600 ml śmietany kremówki (36%),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co aromat)

 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać także serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki, przy pomocy dekoratora, udekorować kremem.


Dekoracja:

 

  • precelki,
  • oczy - białe groszki (np. cukierki "korsarze"), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady,
  • noski - wiśnie kandyzowane lub maliny
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć