Śląsk

Słodkie kokardki

Słodkie kokardki

Składniki:

 

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
  • 8 dag dżemu wiśniowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 6 dag cukru,
  • cukier waniliowy

 

 

Przygotowanie:

 

Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temperaturze 175 stopni. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć