Warszawa

Czekoladowe serca

Czekoladowe serca

Na ok. 25 sztuk potrzebne będą:

  • 0,5 kg mąki,
  • 18 dag masła,
  • 150 g płynnego miodu,
  • 20 dag cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 150 ml śmietanki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka roztopionej białej czekolady,
  • 1 łyżeczka olejku rumowego,

 

Ponadto:

  • 5 łyżek srebrnych perełek do dekoracji ciast,
  • 2/3 opakowania polewy czekoladowej

 

Przygotowanie:

Masło, miód i przyprawy utrzeć mikserem. Ubić śmietankę, dodać do masła. Wymieszać delikatnie. Proszek wymieszać z przesianą mąką. Wsypać do masła ze śmietanką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Włożyć do lodówki na ok. 12 godzin. Rozwałkować, wyciąć serca. Piec w 175 stopniach ok. 10-15 minut. Ostudzić. Posmarować rozpuszczoną polewą. Zostawić do wyschnięcia.Wymieszać składniki lukru. Do strzykawki nałożyć go łyżeczką. Udekorować ciastka. Przylepić perełki.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć