Warszawa

Brokuły w cieście

Brokuły w cieście

Składniki:

  • 50 dag brokułów,
  • ¾ szklanki jasnego piwa,
  • jajko,
  • ostra papryka w proszku,
  • szklanka mąki,
  • duże opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka posiekanego koperku,
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • gotowy sos tysiąca wysp,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól

 

Przygotowanie:

 

Brokuły umyj, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 minuty. Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz. Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj. Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. sos tysiąca wysp).

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć