Warszawa

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Składniki:

 

  • duży bakłażan,
  • ½ żółtej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • torebka ryżu,
  • natka, dymka,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • cytryna

 

Przygotowanie:

 

  1. Bakłażana cienko pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na dwie godziny.
  2. Ugotować ryż na sypko.
  3. Papryki pokroić w cienkie paski, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oliwie na patelni. Dodać posiekaną natkę i ugotowany ryż. Wymieszać.
  4. Plastry bakłażana osączyć, posmarować z obu stron oliwą i podpiec na patelni. Farsz zawijać w plastry i związać je dymką.
  5. Roladki można jeść na zimno lub krótko zapiec skropione oliwą z roztartym czosnkiem i sokiem z cytryny.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć