Warszawa

Empanadas

Empanadas

Tradycyjne hiszpańskie ogromne pierogi postanowiliśmy zastąpić wersją mini, łatwo mieszczącą się do plecaka.
 

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 80ml zimnej wody

 

Wykonanie ciasta:

wszystkie składniki posiekać, zagnieść, włożyć do lodówki na 30 min.

 

Składniki na nadzienie:

  • 150 ml oleju arachidowego
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 300 g cebuli drobno posiekanej
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • 300 g pomidorów grubo posiekanych
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 600 ml wywaru wołowego
  • 1 łyżka drobnej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 300 g tartego sera
  • 150 g serka wiejskiego
  • 2 białka

 

Wykonanie:

  1. Na połowie rozgrzanego oleju podsmażyć mięso, przełożyć do cedzaka i odsączyć
  2. Na pozostałym oleju dusić cebulę 5 min, dodać czosnek i pomidory.
  3. Gotować 20 min.
  4. Dodać mięso i przyprawy oraz wywar. Gotować 30 min. Dodać sery, gotować 3 min.
  5. Ostudzić.
  6. Ciasto rozwałkować na 1,5 mm, wykroić kręgi ok 10 cm
  7. Zawinąć w nie farsz, skleić brzegi
  8. Wstawić na 20 min do lodówki
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 min. na złoto
  10. Podawać gorące lub na chłodno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć