Warszawa

Małe ptysie

Małe ptysie

Składniki:

 

  • mąka 200 g,
  • masło 100 g,
  • jajka 5 szt,
  • woda, 250 ml,
  • sól 1 szczypta.

 

Mąkę przesiewamy. Wodę zagotowujemy z masłem i solą.
Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i przez 5 minut szybka ucieramy, aż masa stanie się gładka i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy. Ucierając ciągle ciasto, wbijamy do niego po jednym jajku. Gdy ciasto stanie się gładkie, nakładamy je do rękawa cukierniczego i formujemy wyroby, wyciskając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również kłaść na papier do pieczenia łyżką.
Kuliste porcję ciasta o średnicy 4cm pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Składniki masy:

 

 

  • 3 szklanki mleka (jakieś pół szklanki odlewamy)
  • 1/2 kostki margaryny (pozostałej od robienia ciasta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (ja zawsze daję duży)
  • Powyższe składniki musimy zagotować, a w tak zwanym międzyczasie przygotowujemy resztę - co chwila mieszając składniki w garnku.
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (ja daję na odwrót, 2 jajka i 1 żółtko, i czy tak, czy tak wychodzi równie dobre)
  • 7 łyżek mąki pszennej

 

Te składniki musimy wymieszać z odstawionym wcześniej mlekiem. Całość, dobrze wymieszaną, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jeszcze chwilę (podobnie jak budyń), aż do osiągnięcia gęstej konsystencji (czasami może się zdarzyć, że sypniemy za mało mąki i wtedy trzeba chwilkę dłużej pogotować masę). Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim ostudzeniu masy nadziewać ptysie. Na wierzch można posypać kakao lub wylać rozpuszczoną czekoladę. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

 

Smacznego!

 

Autorka przepisu: Galunja Grigory

 

Komentarze

Moje dzieci je uwielbiają

dodany: 2011-10-15 13:57:23, przez: Sylwia

Są bardzo dobre gratylacje

dodany: 2011-02-16 12:33:35, przez: Dawid

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć