Warszawa

Pasiasty Smakołyk

Pasiasty Smakołyk

 

Składniki:

  • 4 galaretki truskawkowe
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • puszka mleka skondensowanego (400 ml) słodzonego lub nie

 

Wykonanie:

  1. Galaretki dzielimy na pół (np. ważąc) i każdą część rozpuszczamy w
  2. gorącej wodzie,
  3. Do 4 naczyn wsypujemy po 2 łyżeczki żelatyny - każdą część zalewamy 40 ml
  4. zimnej wody a po spęćznienu dodajemy jeszcze po 110 ml wrzącej wody i
  5. mieszamy do rozpuszczenia,
  6. Do każdej części żelatyny wlewamy po 100 ml mleka skondensowanego,
  7. W formę wlewamy 1 częśc białej "galaretki" i jak zastygnie - porcję
  8. czerwonej i tak na przemian,
  9. Po zastygnieciu wszytkich warstw naczynie z galaretkami wkładamy do
  10. gorącej wody na chwilke i wykładamy na talerz.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć