Warszawa

Mini Pizzerinki

Mini Pizzerinki

NA 4 MINI PIZZERINKI:


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki + do podsypywania
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka drożdży w proszku
szczypta soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka plasterków sera żółtego
kilka czarnych oliwek
ewentualnie małe ogórki konserwowe

 

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypaną mąką stolnicę, formować ciasto i by nie kleiło się do rąk - podsypywać mąką. Wyrobioną kulkę ciasta przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kulkę ciasta podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować. Przygotować szybki sos: wymieszać przecier pomidorowy, keczup, zioła, sól, pieprz i rozdrobniony ząbek czosnku. Sosem posmarować ciasto. Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu).  Piec 5 min od dołu, 10 min. góra/dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Idealna przekąska na obiad - na kolację - na urodzinki :) Dla niejadków dużych i małych:)

 

Komentarze

dziś robię:)wyglądają super:)dzięki za pomoc:)

dodany: 2013-02-12 12:24:47, przez: Aśka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć