Warszawa

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami

Składniki:
Spód:

  • 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 5-7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Masa:

  • 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
  • 1/4 szklanki wody
  • 35-40 dag śmietankowego twarożku naturalnego
  • 1 szklanka śmietany (36%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki czarnych jagód
  • Wierzch: 1 szklanka śmietany (36%)
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki dżemu jagodowego
  • 1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek

 

Przygotowanie:
Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy. Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.
 

 

Komentarze

ja na spodzie układam biszkopty - mniej pracy, a efekt tak samo dobry

dodany: 2010-11-07 16:33:28, przez: marta

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć