Strefa rodzica » Porady » Aby rosół był klarowny

Dom (171)
Zdrowie (39)

Aby rosół był klarowny

do gotowania dodaj skorupkę od jajka



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

nasypałam cukru zamiast soli do rosołu jak go uratowć

dodany: 2014-05-08 10:08:53, przez: ewa

Ja słyszałam, że oprócz gotowania na małym ogniu, jeśli musimy dodać wody do rozcieńczenia wywaru, należy stosować tylko ciepłą przegotowaną wodę

dodany: 2014-05-05 09:46:18, przez: Mirka

zeby rosol byl klarowny gotuje go na baaardzo wolnym ogniu i bez przykrycia. A najlepszy smak na swiecie nadaje mu swiezy (koniecznie swiezy) lubczyk!

dodany: 2013-11-22 12:52:27, przez: aga

a jak już jest nieklarowny to co ? jakiś mądry pomysł? lód i skorupki nie działają

dodany: 2013-01-19 11:51:48, przez: Anka

Co za bzzzdddurrryyyy!!!!!!!! Matko gdybyście tak rosół w porządnej restauracji gotowały to by was na zbity pysk wywaliła Geslerowa na przykład! Rosół zawsze wyjdzie klarowny jak go nie będziecie mieszać w trakcie gotowania!!!!!!!!! Rosół gotujemy tak: 3/4 tarnka to mięso! Każdy litr wody to porządnie opalona nad ogniem duża lub średnia cebula! Można dać czosnek Można dać ziele i listek laurowy Zalać mięso i opalona cebulę wodą-koniecznie zimną! I stawiamy na najmniejszy ogień! Zacznie sie gotować po kilku godzinach-można szybciej ale po co?????????? Wolno wydobywający sie smak mięsa to esencja bulionu Jak wam szkoda tego czasu to sobie ten bulion w słoiki zagotujcie i będziecie miały na zupę każdego dnia tyg. inną Jak już rosołek wolnutko pyrka(gotuje sie)to wrzucamy petruchę z nacią seler też może byc z nacią może być por marchewka w ilości 1duża

dodany: 2012-07-30 11:56:07, przez: Podpisuję się po tym

tylko gotować na małym ogniu i jest super, zadnych innych ki mbinacji

dodany: 2010-03-20 21:19:37, przez: basiula

wszystkie rady są bardzo cenne,przede wszystkim trzeba bardzo wolno gotować to jest tu najważniejsze

dodany: 2010-02-22 01:04:30, przez: klara

Ja daję kilka różyczek kalafiora... Nie dośc że,jest czysciutki to i pyszniutki:)Polecam:)

dodany: 2009-11-23 23:23:15, przez: Justyna

Ciekawe co sa te wasze pomysły ja tam zawsze gotuje na małym ogniu i nigdy jeszcze nie miałam zadnych farfocli i co ważne zawsze był klarowny

dodany: 2009-10-13 19:03:44, przez: Ja

a ja mam sposób ściągnięty z gotowania wg 5 przemian, trzeba najpierw wrzucic samo mieso do zimnej wody i tylko zagotowac, potem wylać wodę, umyć garnek, spłukać mięso, włożyć mięso i warzywa do gara, zalać wrzątkiem i gotować. Wychodzi pyszny klarowny rosołek :) najpierw wydawało mi się to dość skomplikowane ale sie przyzwyczaiłam

dodany: 2009-06-28 23:15:35, przez: Kasia

to nic nieda zadne skorupki ani jakies bialka jestem kucharzem i rosol gotuje nieraz dluga a nierzz gogzine i metoda jest jedna trzeba rosól z klarowac gdy zbierze sie szumy dodac warzywa pieczona cebule przyprawy i na koniec gdy znowu zacznie sie gotowac dac 1 szklanke zimnej wody z kranu i to powtarzamy po 20 min rosól jest krysztal polecam i smacznego metoda jest sprawdzona przez restauracje w kturej pracuje

dodany: 2009-03-05 20:34:43, przez: janek

należy po ugotowaniu podzielić rosół na dwie porcje do jednej części "nasrać" a druga na pewno będzie bardzo klarowna wtedy dopiero widać różnice

dodany: 2009-01-18 13:11:05, przez: Stasiu

Ja proponuje dodac żabie oko, język jaszczurki,zmielone kozie bobki i bedzie si. hehehe

dodany: 2008-12-30 21:10:54, przez: heniu

wszyscy jestescie wspaniali macie racje jeszcze jak by ktos przyjechal do mnie ugotowac ten rosolek ....przosze kierowac sie na N Y

dodany: 2008-10-11 20:16:31, przez: mojsiowaty

Póki co ja jeszcze nie mam problemow z tym czy jest klarowny czy nie.Moja córeczka je jeszcze słoiczkowe zupki (głównie Gerbera)wiec mam czyste sumienie co do pochodzenia warzyw i miesa.

dodany: 2008-09-18 12:17:53, przez: matylda

najstarszy sposób to gotować na małym ogniu i tyle............

dodany: 2008-06-04 22:46:24, przez: magma

miedziany gwóźdz??????to ma byc rosół dla ludzi a nie jakchś cyborgów...!

dodany: 2008-05-17 14:20:40, przez: sj

Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo. wtedy bedzie klarowny

dodany: 2008-04-15 01:03:26, przez: Barbapapa

Trzeba wrzucic dwa patyki do zrazow, lisc laurowy, pol jajka na twardo. wtedy bedzie klarowny

dodany: 2008-04-15 00:56:44, przez: Barbapapa

gotować na małym ogniu pod przykryciem i kilka razy dolewać trochę zimnej wody (1/4 szklanki) nie przejmować się tym że zawrze mocniej

dodany: 2008-03-07 02:16:22, przez: jaga

Bierzecie cebulkę przypalacie ją lekko na gazie i wrzucacie pod do rosołu-będzie piękny i klarowny (no chyba że ktos nie ma kuchenki gazowej)

dodany: 2008-03-03 13:28:21, przez: asia

Najlepiej położyć na dno garnka z rosołem mały talerzyk porcelanowy

dodany: 2008-02-29 22:09:58, przez: Kazimiera

wystarczy gotwać na małym ogniu a nie dodawać jakiś tam skotupki bzdura...

dodany: 2008-02-28 08:57:36, przez: ala

Cóż pomysłów mnóstwo ale najprostszy i zawszy skuteczny to ten z gotowaniem na małym ogniu;)

dodany: 2008-01-07 15:58:18, przez: Wiola

należy wrzucić gwóżdż miedziany

dodany: 2007-10-21 13:32:22, przez: Babcia

należy włożyć całe jajko i ziemniaka.

dodany: 2007-10-21 13:30:12, przez: kucharz na tyłach

Też godom rosół musi sie gotować na małym ogniu bez przykrycia i jak najdłużej wtedy nie ma rady żeby nie był klarowny*:* a nie jakieś skorupki i ubite białka szkoda czasu na takie pie......*:*

dodany: 2007-09-30 15:34:22, przez: Beata *:*

Nie należy zapominać o lubczyku, 2 ziarnkach jałowca też i koniecznie cebulę najpierw nad ogniem opalić, i smak i kolor będzie superacki

dodany: 2007-05-28 17:17:19, przez: Bola

można też wrzucić liść kapusty albo dwie brukselki

dodany: 2007-05-16 20:44:25, przez: Joanna

to dodam jeszcze stary kucharski sposób - wrzuca sie kilka kostek lodu - wszystkie "paprochy" opadną na dno :-)

dodany: 2007-05-14 21:48:18, przez: Małgosia

Słyszałam kiedyś, że rosół nie powinien zawrzeć, tylko "fyrtać' sie na małym ogniu, bez przykrycia.

dodany: 2007-04-24 20:25:12, przez: Angie

dokładnie,rosół trzeba gotować na słabiutkim ogniu,zawszebędzie klarowny

dodany: 2007-04-20 20:29:43, przez: becia

Przede wszystkim nie wolno przykrywać wywaru który się gotuje.

dodany: 2007-04-11 13:32:14, przez: asia

A moja teściowa do galarety i rosołu, aby był klarowny dodaje ubite białko i jak się zetnie to cały rosół przelewa przez sitko i już!

dodany: 2006-11-27 23:00:45, przez: Mama trójki dzieci

Ja sie zgadzam na skorupke, to działa:)

dodany: 2006-10-01 00:40:23, przez: ada

Pierwsze słyszę... czego to ludzie nie wymyślą. Ja gotuję na b.małym ogniu

dodany: 2006-10-01 00:38:08, przez: Tami


Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 800 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Bezsenność więcej » x
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz
Smaki lata

Smaki lata

Lato to czas, w którym stragany uginają się od kolorowych, dojrzałych i pysznych plonów polskiego rolnictwa. Każdy znajdzie coś dla siebie!  

Warto przeczytać

Czego uczą podróże?

Czego uczą podróże?

Najwspanialsza podróż to ta, która pozwala nam poznawać innych ludzi, ich pasje, wartości, ich niepowtarzalne historie.  

W domu z dzieckiem

blog lifestylowy dla mam Domowa Akademia Świat dla dziewczynek Lato w mieście Słoneczniki 2015
Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2015