Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu – pozbycie się toksyn nagromadzonych przez zimę, odzyskanie energii i utratę kilku zbędnych kilogramów. W dodatku wcale nie musi być to proces skomplikowany i trudny do wytrzymania – wystarczy w swojej diecie wprowadzić kilka zmian oraz produkty, które zapewnią nam najszybsze i najlepsze efekty.
Poznajcie nasze hity!
Woda
Niezbędnik, bez którego nie moglibyśmy żyć – nikogo nie dziwi, że to właśnie woda jest na pierwszym miejscu podczas detoksu. Nie tylko zapewnia prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, ale też przyśpiesza przemianę materii i wypłukuje nagromadzone toksyny z naszego organizmu. Jeśli więc na co dzień zalecenia dietetyków mówią o 1,5-2 litrów wody dziennie, podczas detoksu tę ilość powinniśmy zwiększyć o kolejny litr. Pamiętajmy, by pić często małymi łykami, co zapewni nam odpowiednie nawodnienie.
Zielona herbata
Kolejny płyn w naszym zestawieniu to prawdziwa bomba antyoksydantów, które chronią nasze ciało przed wolnymi rodnikami. Zielona herbata idealnie oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, dodaje energii i wspomaga metabolizm wątrobowy. Warto codziennie wypijać 3 filiżanki naparu, pamiętając, by zalewać go gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Ostropest plamisty
Przez lata niepozorny i widoczny na każdej łące oset - bo taka jest jego pospolita nazwa - stał się obecnie królem w świecie naturalnej medycyny. Wszystko to zawdzięcza zawartości sylimaryny, naturalnego polifenolu o działaniu odtruwającym i ochronnym na wątrobę. Jest szczególnie polecany osobom spożywającym tłuste potrawy i alkohol, ale warto też włączyć go do diety w trakcie detoksu, co nie tylko przyśpieszy, ale też zmaksymalizuje oczyszczający efekt. Więcej o zastosowaniu i dawkowaniu ostropestu plamistego dowiesz się na naturapluszdrowie.pl
Kasza jaglana
Królowa wśród kasz, niekwestionowany hit książek i publikacji o detoksie. Jako jedyna kasza działa zasadotwórczo, czyli odkwasza nasz organizm. Zapewnia uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika, a także usuwa resztki pokarmowe z jelit. Poprawia trawienie i wzmacnia organizm, a także działa osuszająco, jest więc idealna dla osób borykających się z częstymi przeziębieniami i śluzem zalegającym w organizmie. Świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko, warto więc regularnie stosować ją jako podstawę śniadania lub obiadu.
Czosnek
Jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, od wieków ceniony za swoje właściwości prozdrowotne, a także smak. Już jeden niewielki ząbek ma właściwości bakteriobójcze i oczyszczające – m.in. przez wspomaganie produkcji enzymów trawiennych w wątrobie. Warto jednak pamiętać, że najlepsze rezultaty zapewni nam spożywanie świeżego czosnku. Polecamy przeciśnięcie jednego ząbka przez praskę i dodanie do porcji surówki lub wymieszanie na talerzu z kaszą, którą zaserwujemy na obiad.
Zielone warzywa liściaste
Przebój ostatnich lat w dietach detoksykujących to szpinak, jarmuż, pietruszka, rukola oraz inne warzywa liściaste – i wcale nas to nie dziwi! Zielone warzywa mają bardzo silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu nasz organizm lepiej sobie radzi z detoksykacją. Większość swoich właściwości zawdzięczają zawartości chlorofilu, jednak by jak najbardziej skorzystać z ich dobroczynnych właściwości warto je spożywać właśnie w postaci koktajli. Nie jest to fanaberia – trawienie liści i łodyżek roślin może być utrudnione ponieważ większość ludzi nie przeżuwa dostatecznie pokarmu. Rozdrobione włókna łatwiej więc nam przyswoić, zwłaszcza, jeśli na co dzień mamy w zwyczaju szybko przełykać jedzenie.
Żurawina
Hit polecany przy problemach z przewodem moczowym jest też idealnym rozwiązaniem podczas detoksykacji organizmu. Dzięki zawartości cytrynianów ogranicza powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych, a także rozpuszcza niewielkie kamienie nerkowe. Żurawina jest wskazana osobom z wysokim cholesterolem oraz mającym problemy sercowe, a ponadto odtruwa, usuwa toksyny i reguluje przemianę materii. Polecamy picie naturalnego niesłodzonego soku żurawinowego na pół godziny przed posiłkiem, by najlepiej wykorzystać jego właściwości.
Buraki
Wiosna to idealny czas na detoks z warzyw korzeniowych, w tym z króla polskich pól – buraka. Ta czerwona bulwa zawiera wyjątkowo silne związki antyoksydacyjne, dzięki czemu świetnie eliminuje z organizmu toksyny. Od wielu lat znane jest też jego działanie oczyszczające krew, wątrobę i nerki, dotleniające organizm i regulujące przemianę materii. Żeby zaznać wszystkich dobrodziejstw wynikających ze spożywania buraka, zachęcamy do przygotowania soku na jego bazie. Codzienna szklanka takiego soku – najlepiej zmieszana z sokiem jabłkowym, co tworzy idealny duet smakowy to prawdziwa bomba detoksykująca.
Seler
Kolejna niepozorna bulwa w naszym zestawieniu o niezwykłej mocy. To niepozorne i traktowane jako dodatek warzywo jest bogactwem witaminy C, a także witamin z grupy B, PP, wapnia, potasu i fosforu. Warto go spożywać zwłaszcza zimą, by poprawić własną odporność, ale także o każdej porze roku jako kuracja odtruwająca. Seler rewelacyjnie odtruwa organizm, wzmaga produkcję żółci, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Jest polecany w dietach odchudzających, a także przy kłopotach ze stawami. Oczywiście polecamy głównie spożywanie go w postaci soku, ale świetnie sprawdzi się też jako baza do surówek, zup oraz wegetariańskich kotletów.
Jabłka
Najbardziej popularne owoce w Polsce są prawdziwą bombą oczyszczającą – nic więc dziwnego, że zaleca się codziennie ich spożywanie. Jabłko nie tylko ma niewiele kalorii, ale też zawiera mnóstwo błonnika – zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego – dzięki czemu daje uczucie sytości, a jednocześnie usuwa zbędne produkty przemiany materii. Zawartość flawonoidów zapewnia nam eliminowanie substancji toksycznych oraz zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Wniosek: jabłko to najlepsza przekąska i deser każdego dnia!