godz. 11.00 i 15.00
Krakowskim obwarzankiem zajadał się już król Władysław Jagiełło i jego żona królowa Jadwiga, a ulubioną przekąską dorożkarzy z Rynku był prototyp hamburgera, czyli krakowska maczanka.
Nie są to jednak jedyne przysmaki z których słynie nasze miasto i których spróbujemy podczas kulinarnego spotkania. Na zajęciach dowiemy się również jakie potrawy stanowiły podstawę tradycyjnej krakowskiej kuchni oraz poznamy dawne obyczaje związane z biesiadowaniem.
Prowadzenie - Klaudia Kaczmarczyk, Halszka Paszkowska-Tekieli.
Warsztaty odbywają się w cyklu „Akademia małego odkrywcy”. To program dedykowany wszystkim głodnym wiedzy i wrażeń małym odkrywcom oraz ich rodzicom, którzy w aktywny i twórczy sposób pragną poznawać Kraków, wyrastając tym samym na prawdziwych znawców, a zarazem miłośników jego dziejów i kulturowego dziedzictwa. Podobnie jak Krzysztoforek i Dorotka – bohaterowie muzealnego czasopisma „Krzysztoforek” – którzy wspólnie z dziećmi uczestniczą w zajęciach.
Wstęp 5 zł/os.
Gdzie: Pałac Krzysztofory
Obowiązuje rezerwacja miejsc: info@mhk.pl, tel. 12 426 50 60.