od 30 września (od 10:00 do 18:00) do 1 października (od 9:00 do 17:00)
Stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, porady żywieniowe, wykłady, warsztaty, występy artystyczne, wesołe miasteczko, konne przejażdżki, gry i zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami - to tylko część atrakcji które czekają na odwiedzających.
Co jeść? Kiedy jeść? W jakich proporcjach? Jak powszechnie wiadomo - zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów ma być propagowanie idei zdrowego odżywiania. Wydarzenie jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, a także wzrastającą świadomość konsumencką wśród mieszkańców Małopolski.
Celem Targów jest propagowanie idei zdrowego odżywiania oraz promocja produktów tradycyjnych i regionalnych z województwa małopolskiego.
Targi odbędą się w tym roku po raz czwarty i będą mieć charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu. W programie przewidziano pokazy kulinarne, pokazy browarnictwa, wspólne gotowanie potraw, porady trenera personalnego, wspólną gimnastykę na świeżym powietrzu, występy grup tanecznych, zespołów folklorystycznych, zespołów wokalno-instrumentalnych, liczne konkursy i wiele innych atrakcji.
W trakcie wydarzenia odbywać się będą wykłady popularnonaukowe na temat prozdrowotnej wartości owoców i warzyw, zdrowej żywności z polskich lasów, roli ziół i przypraw w żywności, czy aspektów rolnictwa ekologicznego. Dodatkowo dla dzieci przewidziano warsztaty plastyczne m.in. wyrobu ozdób z filcu, a także tzw. „młodego chemika”. Zaplanowano również konkurs na najsympatyczniejszego wystawcę!
W ubiegłorocznej edycji targów udział wzięło ponad 60 wystawców i ponad 4000 zwiedzających.
Partner Strategiczny Targów: Lasy Państwowe.
Więcej: www.urk.edu.pl lub http://ck.ur.krakow.pl/index/site/2379