Warszawa

Porady naszych Ekspertów

Wprowadzenie glutenu

Dzień dobry,
Mam czteromiesięczną córeczkę, którą karmię tylko piersią. Czytałam, że już od 5 miesiąca powinno wprowadzać się niewielkie ilości glutenu np. kaszy manny. Czy powinnam już w 5 miesiącu wprowadzać gluten, czy raczej poczekać aż dziecko skończy 6 miesięcy? Pozdrawiam.

Katarzyna
Natalia Raczkowska - Doradca laktacyjny

Natalia Raczkowska

Doradca laktacyjny

Odpowiedź:

Witam, na początku chciałabym Pani pogratulować, że nadal karmi Pani
córeczkę swoim mlekiem. Co do pytania o wprowadzanie glutenu, to
niestety mamy w Polsce rozbieżne opinie specjalistów. Część
rekomendacji światowych zaleca wyłączne karmienie piersią przez okres
6 miesięcy i dopiero po tym czasie należy wprowadzać gluten w papkach,
na przykład jarzynowych.
Polski schemat żywienia niemowląt, mówi o wprowadzaniu glutenu między
4 a 6 miesiącem życia dziecka. Może Pani swoją decyzję oprzeć na
wytycznych polskich lub Światowej Organizacji Zdrowia. Proszę także
porozmawiać z pediatrą, który zna dziecko. Warto pamiętać, że na
początku dziecko będzie smakowało nowe danie. Nie powinna się Pani
zniechęcać, jeśli córeczkę będzie wypluwała papkę.
Jeżeli dziecko jest zaciekawione, tym co Państwo spożywają, może Pani
spróbować podać gluten (jako kaszka, papka jarzynowa, raz dziennie),
jeśli jednak nie ma takich ciągot, to ja wstrzymałabym się jeszcze z
poczęstunkiem.
Pozdrawiam
Natalia Raczkowska

Zobacz inne porady w tematyce: karmienie piersią, gluten

Lubisz CzasDzieci.pl?  Polub nas na Facebooku!

Komentarze


Portal CzasDzieci.pl ma przyjemność współpracować z gronem ekspertów, jednak często problemy wymagają pilnej lub dodatkowej porady medycznej. CzasDzieci.pl nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w niniejszym serwisie. Zalecamy bezpośredni kontakt ze specjalistą w celu konsultacji danego problemu. Po zgłoszeniu pytania, zostanie ono po akceptacji redakcji umieszczone wraz z odpowiedzią konkretnego eksperta.

Przeczytaj również

Warto zobaczyć