Termin: 4 października, godz. 10.00 – 17.00
Miejsce: Miasto i Ogród (Fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53)
Festiwal jest doskonałą okazją, aby wspólnie pogotować, posłuchać opowieści o tworzeniu lokalnego jedzenia, skosztować wyjątkowych przysmaków a także poznać ciekawych ludzi.
Można będzie przyjrzeć się z bliska miejskim projektom zmieniającym otaczającą nas rzeczywistość. Wszystko po to by szerzyć świadomość tego co i jak jemy i od kogo kupujemy, a przede wszystkim zachęcić do zwolnienia tempa życia—be slow be happy!
Program:
• Cały dzień
- Regionalne i lokalne specjały – najlepszej jakości produkty prosto od producentów.
- Strefa slow blogera – zakosztuj specjałów najlepszych slow blogerów kulinarnych
Od godz. 13.00 Marchewka: Rewolucja pokaże jak robi się zakwas na prawdziwy domowy chleb, a gotowy zakwasowy zaczyn będziesz mógł zabrać do domu
- Spotkanie z ogrodnikiem Miasto i Ogród Sławomirem Sendzielskim – co i jak siać, żeby dobrze wyrosło czyli rzecz o miejskim ogrodnictwie.
- Prezentacje proekologicznych projektów miejskich – Miejskie pszczoły, Oddam Odpady
Kącik dla dzieci - warsztaty i atrakcje dla najmłodszych w tym:
• 10.00 – 12.00
Kreatywne zabawki, czyli coś z niczego - warsztaty z upcyklingu prowadzi oddamodpady.pl
• 12.30 – 13.30
Tworzymy naturalne świeczki z pszczelego wosku razem z Bartnik Mazurski
• 14.00 – 16.00
Gotujemy zdrowe słodycze razem z Grow With Culinary
W programie:
- Czekoladowe lizaki w posypkach - naturalny cukier i prozdrowotne dodatki.
- Budyń jaglany - w alternatywie sproszkowanej chemii.
- Shake z owocowymi bąbelkami - wegańska interpretacja "bubble tea".
- Rodziców, opiekunów oddamy w dobre ręce Pani Dietetyk, aby mogła wzbogacić ich wiedzę na temat prawidłowego żywienia dzieci - w trosce o ich dobro.
Zgłoszenia na warsztaty: martyna@slowyourlife.pl
Koszt: 10 zł/dziecko
• 10.00 – 12.00
Slowfoodowe śniadanie mistrzów „Smaki Jesieni”
Śniadanie poprowadzi MACIEJ NOWICKI - szef kuchni królewskiego Muzeum Jana III w Wilanowie ! Wspomagać go będą blogerki Rudej Gotowanie i Kasza Jaglana.
Przy wspólnym stole zasiądą także producenci śniadaniowych specjałów. Posłuchamy jak tworzy sery Kozia Farma Złotna, o pozyskiwaniu miodu opowieBartnik Mazurski. Kalinówka wytłumaczy jak tworzy najlepsze w regionie mięsa i wędliny, a z Cydr Ignaców wzniesiemy toast na cześć polskich jabłek. Zapraszamy do stołu wspólnie ze Slow Food Youth Warszawa!
Jeśli chcesz tylko popatrzeć lub posłuchać—po prostu przyjdź.
Jeśli natomiast masz w sobie odkrywcę i chcesz mieć zapewnione miejsce przy stole a także wziąć udział w przygotowaniach i degustacji wyślij zgłoszenie na adres martyna@slowyourlife.pl.
• 13.00 – 14.30
Uwolnij żywność – nie wyrzucaj, nakarm!
Dyskusję nt. zrównoważonej gospodarki żywnością i metod walki z marnotrawstwem poprowadzą Banki Żywności
• 17.00
Koncert CzessBand! Energetyczna muza w najlepszym folkowym wydaniu!
Gościnnie posłuchamy białego śpiewu.
Wstęp na koncert płatny 15 zł.