godz. 10.00-12.00
Zacznijcie dzień od śniadania na trawie! Poznajcie smak kuchni staropolskiej i dowiedzcie się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do Waszej osobowości. Zapraszamy na królewskie śniadanie skomponowane na podstawie teorii humoralnej. Czekamy na Was w Muzeum Pałacu w Wilanowie.
Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotujemy cztery stoły, a na nich dania dobrane do: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomożemy Wam, dając do rozwiązania krótki test.
Śniadaniowe menu skomponował prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów i redaktor serii wydawniczej „Monumenta Poloniae Culinaria”, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Potrawy przygotuje wilanowski zespół kulinarny pod przewodnictwem Norberta Sokołowskiego. A na koniec… odwiedzi nas sam król!
„Śniadanie u króla” jest częścią międzynarodowego projektu „Miejsce przy królewskim stole” współorganizowanego przez 19 instytucji w 11 krajach. 23 czerwca wszyscy goście Europejskich Rezydencji Królewskich zgromadzą się w pałacowych ogrodach na wspólnym wydarzeniu plenerowym.
WIĘCEJ o wydarzeniu
WIĘCEJ o projekcie