Był stałym bywalcem dawnych uczt, zapraszano go na wytworne przyjęcia królewskie, ale nie gardził też zwykłymi obiadami na wsi. Ziemniak. Nie taki zwykły, jak bywa postrzegany.
Poznajcie dyskretny urok ziemniaka i jego cykl życia podczas rodzinnych warsztatów ogrodniczo-kulinarnych w Muzeum Pałacu w Wilanowie.
Zapraszamy na cykl warsztatów ogrodniczo-kulinarnych poświęconych ziemniakom. Na każdym spotkaniu wybierzemy się do ogrodu i wykonamy sezonowe prace związane z uprawą ziemniaków. Następnie udamy się do wilanowskiej kuchni, w której przygotujemy potrawy ziemniaczane, korzystając z regionalnych i historycznych przepisów. Można wziąć udział w całym cyklu lub w wybranych warsztatach.
Temat: Wykopki
Udamy się do ogrodu, żeby wykopać uprawiane przez ostatnie miesiące ziemniaki. Podczas warsztatów kulinarny, korzystając z przepisów historycznych i regionalnych, przygotujemy pyry z gzikiem.
Termin: 07 października, godz. 13:00
Miejsce: Muzeum Króla Jana III w Wilanowie/Villa Intrata
Koszt: 50 zł/osoba dorosła, 15 zł/ulgowy
bilety.wilanow_palac.pl lub stacjonarnie w kasie
fot, info: mat. Organizatora