Warszawa

Smaki lata

Smaki lata

Lato może smakować, a od Ciebie zależy, jaki smak będzie miało dla Twojej pociechy. Podczas wakacyjnych dni łatwo bowiem sięgać po przesłodzone lody, orzeźwiające, lecz niezdrowe gazowane napoje i tuczące fast foody. Możesz jednak sprawić, że Twoje dziecko podczas wakacji odkryje magię smaku ukrytą w świeżych owocach i warzywach.

 

Lato to czas, w którym stragany uginają się od kolorowych, dojrzałych i pysznych plonów polskiego rolnictwa. Każdy znajdzie coś dla siebie! Wspólne gotowanie i smakowanie to także czas, w którym możecie umacniać więzi z dzieckiem i sprawić, że po latach pociecha z rozrzewnieniem wspominać będzie te wspólne chwile z mamą i tatą.


Smakowanie zacząć trzeba… od zakupów! Na targ warto wybrać się wcześnie rano, wówczas mamy największy wybór, a owoce i warzywa są świeże. Pozwól dziecku wybrać to na co ma ochotę. Może zachce spróbować czegoś, czego do tej pory nie jadło? Wybierzcie zatem, oprócz pachnących, dojrzałych pomidorów, ogórków czy papryki także warzywa mniej znane, na przykład przypominające kwiaty karczochy, fioletowe bakłażany albo kalarepę. Nie zapomnijcie o chrupiącej rzodkiewce, aromatycznym, świeżym szpinaku, dyni, cukinii i brokułach. Zasmakujcie też w ziołach i przyprawach: świeżym koperku, zielonej pietruszce i mięcie. A owoce? Wasz wzrok z pewnością przyciągną czerwone kuleczki wiśni i czereśni, słodkie maliny i poziomki. Uwagi godne są też polskie brzoskwinie, morele i śliwki. I oczywiście słodkie, gaszące pragnienie arbuzy. Wyprawa na targ jest niczym poszukiwanie skarbów!

 


Po powrocie z zakupów czas na wspólne gotowanie. Pomysłów na wykorzystanie świeżych warzyw i owoców jest mnóstwo. Zacznijcie od przygotowania letniego obiadu np. shrekowego kremu brokułowego lub orzeźwiającego chłodnika ogórkowego. Na drugie proponujemy własnoręcznie ulepione pierożki z malinami lub placuszki z cukini. Letnie skarby ze straganu są znakomitą bazą do przygotowania deserów i napojów. Zamiast sklepowych lodów, przygotujcie sorbet owocowy, zróbcie owocową sałatkę albo letnią tartę z owocami. Niech na niedzielnym grillu nie zabraknie cukinii i kolb kukurydzy. Do picia proponujemy kompot ze świeżych wiśni i jabłek albo smoothie, które w zależności od wybranych owoców i warzyw może przybrać różne smaki i… barwy! Puśćcie wodze fantazji i eksperymentujcie! Dlaczego nie arbuzowo-ogórkowa lemoniada z dodatkiem mięty i soku z limonki? Albo sałatka ze słodkich gruszek, szpinaku i sera pleśniowego?

 


Letnie pyszności z targu mają jednak tę wadę, że szybko się kończą. Możecie jednak zachować smaki lata, przygotowując „zapasy na zimę”. Zróbcie więc malinowy dżem, który zimą wykorzystacie jako nadzienie do naleśników. Warto przygotować także domowy ketchup, będący alternatywą dla sklepowego odpowiednika oraz sos pomidorowy, idealny do spaghetti. Wraz z dzieckiem zróbcie soki np. agrestowy lub porzeczkowy. Większość warzyw i owoców nadaje się też do mrożenia, dzięki czemu ich smakiem można cieszyć poza sezonem. Wspólne robienie zapasów to też frajda dla malucha. Może on bowiem spędzić czas z mamą lub tatą i robić coś zupełnie niecodziennego. Warto wspólnie przygotować kolorowe etykietki, które nakleicie na słoiczki. Powinna znaleźć się na nich nazwa przetworu i data wykonania. Mały kucharz z pewnością zechce nadać kreatywne nazwy swoim „wyrobom”. Zachęcamy więc Was do zamknięcia w słoikach lata pod postacią „Marmolady Zosi”, Cudownego soczku na chore gardło” oraz „Tartych buraczków do ziemniaczków”.

 

Zastanawiasz się jak zachęcić malucha do zdrowej diety? Zachęcamy do zapoznania się z artykułem: Zdrowsza dieta malucha bez wielu ograniczeń! Proste tricki

Iwona Dudek

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć