Warszawa

Wiosenne zdrowie

Wiosenne zdrowie

Ludzie są nierozerwalnie połączeni ze światem przyrody, a każda pora roku wiąże się z innymi potrzebami organizmu. Jeśli udaje nam się na nie odpowiadać, głównie za pomocą zdrowego żywienia, poziom odporności będzie wysoki, a infekcje rzadkie i łagodne.

 

Po zimie warto zrobić delikatne oczyszczanie organizmu i odbudować deficyty witamin, minerałów oraz zadbać o równowagę kwasowo - zasadową.
Oczyszczanie ma na celu usunięcie ewentualnych pasożytów, grzybów (kandydoza) oraz odkwaszenie organizmu.

 

Dorosłym oraz dzieciom powyżej 3 roku życia możemy podawać wyciąg z aloesu, który ma działanie detoksykujące.
Jeśli podejrzewamy występowanie pasożytów, obserwujemy zgrzytanie zębami  w nocy, wysypki na skórze, osłabienie apetytu, nieregularne wypróżnianie itp., warto będzie przeprowadzić ziołową kurację przeciwpasożytniczą, np. za pomocą wyciągu z orzecha czarnego. Najlepiej jest przeprowadzić ją wszystkim członkom rodziny.

 

Oczyszczanie organizmu z pasożytów świetnie wspomaga zjadanie małej garstki pestek dyni oraz dodawanie do zup czosnku.
W razie wątpliwości lub silnego zarobaczenia, należy skonsultować się z lekarzem. Może się zdarzyć, że w trakcie oczyszczania organizmu z pasożytów, wystąpi reakcja alergiczna na ich toksyny. Wtedy w trakcie odrobaczania należy podawać lek przeciwhistaminowy.

 

Kolejnym krokiem będzie odbudowanie flory bakteryjnej jelit. Jest to niezwykle istotne, ponieważ jelita są pierwszymi wrotami odporności, a od ich stanu zależą możliwości wchłaniania składników odżywczych z pokarmu.
Pomocnymi produktami będą tu kiszone ogórki, barszcz na naturalnym zakwasie, które można podawać już dzieciom ok. 1 roku życia. A w przypadku szczególnie osłabionej odporności lub po antybiotykoterapii należy podawać przez okres ok. 3 miesięcy dobry probiotyk zawierający również prebiotyki

 

Wiosenne odżywianie powinno uwzględniać większe zapotrzebowanie niż w zimie na lekkie dania, z mniejszą ilością tłuszczów nienasyconych, a większą witamin oraz przeciwutleniaczy.

 

Przygotowujmy zatem:
- zupy warzywne
- lżejsze dania z ryżem basmati, cukinią, zielonym groszkiem, brokułami
- kompoty z gruszek, jabłek, rodzynek, daktyla, z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu, ale bez cukru
- do każdego posiłku dodajmy zmielone siemię lniane, słonecznik
- do picia słabe herbaty ziołowe z kopru włoskiego, pokrzywy, liści maliny
- siejmy kiełki i dodawajmy je do dań warzywnych, do kanapek

 

Pamiętajmy o używaniu każdego dnia produktów bogatych w cynk (np. kasza jaglana, która działa termostabilizująco i odkwaszająco, kasza gryczana niepalona) oraz witaminę C (sok z owoców dzikiej róży, sok z czarnej porzeczki z dodatkiem ciepłej wody, jabłka, natka pietruszki).

 

 

 

Partnerem artykułu jest serwis www.dobrzejemy.pl.

Zdrowa dieta polegająca na dostarczaniu wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i połączeniach jest podstawowym elementem dbania o zdrowie i wzmacniania odporności organizmu. Gdy w rodzinie jest jedna lub więcej osób z ograniczeniami żywieniowymi (np. dziecko na diecie bezglutenowej, a osoba dorosła ma podwyższony poziom cukru) trudno skomponować zbilansowane posiłki zaspokajające potrzeby żywieniowe wszystkich domowników. Nasi dietetycy przygotowali menu, uwzględniające różne ograniczenia żywieniowe. Podpowiemy jak można przygotować wspólny posiłek bez konieczności gotowania dla każdego osobno. Więcej szczegółów znajdziecie Państwo na www.dobrzejemy.pl.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć