Warszawa

Masło – orzechowe? Zastanów się

Masło – orzechowe? Zastanów się

Rodzice chcą dla swoich dzieci jak najlepiej i podają im produkty, które w założeniu powinny posiadać wartość odżywcza.  Jednym z nich jest masło orzechowe. Wydawać by się mogło – samo zdrowie, orzechy zawierają bowiem  witaminy, minerały oraz jedno – i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i chronią przed chorobami serca. Naukowcy odkryli, ze spożycie pięć razy w tygodniu orzechów laskowych, arachidowych lub włoskich zmniejsza ryzyko zachorowania na serce i choroby nowotworowe o 20 procent. 

 

Czy zatem powinno się podawać dzieciom masło orzechowe? W takim produkcie znajdują się orzechy ziemne, które są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, niacyny oraz magnezu i fosforu. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, ze wiele dostępnych na rynku produktów zwanych masłem orzechowym poza niewielka ilością orzechów zawiera tłuszcze roślinne, cukier, sól, emulgatory, stabilizatory oraz barwniki. Im mniej składników znajduje się na etykiecie, tym lepiej. Należy również wiedzieć, iż masło orzechowe powinno się rozwarstwiać. Jeżeli nie występuje takie zjawisko, najprawdopodobniej oznacza to, że dodano do niego szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Nie miejmy zatem obaw, aby od czasu do czasu podać dziecku trochę masła orzechowego, jednak czytajmy dokładnie etykiety i sprawdzajmy jego konsystencje.

 

Autor: mgr Katarzyna Porczyk,
MediFamily

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć