Warszawa

Dieta eliminacyjna u dzieci. Zdrowe przekąski do szkoły bez laktozy i glutenu

Dieta eliminacyjna u dzieci. Zdrowe przekąski do szkoły bez laktozy i glutenu

Nadwrażliwości pokarmowe, związane z nietolerancją laktozy i glutenu, dotyczą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jeśli z jadłospisu swojej pociechy musisz wykluczyć określone produkty spożywcze, pamiętaj o zdrowych zamiennikach. Odpowiednio zbilansowana dieta eliminacyjna dostarczy młodemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź pomysły na zdrowe przekąski do szkoły bez laktozy i glutenu.

 

Nadwrażliwość pokarmowa u dzieci

 

Wyróżniamy dwa schorzenia związane z nadwrażliwością na laktozę:

 

  • nietolerancję laktozy,
  • alergię na mleko (alergię na białko mleka krowiego),

oraz trzy schorzenia dotyczące nietolerancji glutenu:

  • nieceliakalną nadwrażliwość na gluten,
  • celiakię,
  • alergię na pszenicę.

 

Zarówno alergie, jak i nietolerancje pokarmowe dają podobne objawy. U dzieci znacznie częściej diagnozuje się alergie, czyli schorzenia, w których bierze udział układ odpornościowy. Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu (a konkretnie układu odpornościowego) na alergen występujący w żywności. Nietolerancje pokarmowe związane są z zaburzeniami wchłaniania, wynikającymi na przykład z braku enzymu lub upośledzenia narządu. 

 

Dieta eliminacyjna stosowana jest w alergiach i nietolerancjach przy diagnozie oraz późniejszym leczeniu. Polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów, które powodują niepożądane reakcje organizmu.

 

Nietolerancja laktozy i glutenu - czego nie można jeść?

 

Laktoza występuje przede wszystkim w mleku krowim. Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty na bazie mleka krowiego, czyli między innymi jogurty naturalne, kefiry, maślanki, śmietanki, koktajle i napoje mleczne, serki wiejskie, białe sery twarogowe, masło i lody. Śladowe ilości laktozy mogą znajdować się również w batonach zbożowych, czekoladzie mlecznej, płatkach śniadaniowych i gotowych sosach.

 

Osoby nietolerujące glutenu nie mogą jeść zbóż z glutenem, czyli pszenicy, jęczmienia i żyta. W związku z tym z jadłospisu należy wykluczyć: wszystkie produkty zbożowe z mąk glutenowych (pieczywo, makarony, kasze), a także gotowe kaszki, bułkę tartą, kawę zbożową i napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego. Gluten dodawany jest także do przetworów mięsnych, wyrobów garmażeryjnych, sosów, mieszanek przypraw, a także słonych i słodkich przekąsek. 

Podczas zakupów pamiętaj, aby zawsze uważnie czytać etykietę produktu.

 

Co jeść na diecie eliminacyjnej? Pomysły na zdrowe przekąski do szkoły

 

Dieta eliminacyjna nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie! Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na zdrowe przekąski do szkoły z wykorzystaniem produktów bez laktozy i glutenu. 

 

  • sałatka owocowa (źródło witamin i składników mineralnych),
  • sałatka warzywna z nasionami roślin strączkowych (strączki to doskonałe źródło białka i tym samym ważny składnik osób na diecie bezlaktozowej),
  • bezglutenowy makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą z dodatkiem oliwy z oliwek,
  • słupki warzyw z hummusem,
  • bezglutenowe kanapki z pastą z ciecierzycy i warzywami,
  • owocowy koktajl na bazie jogurtu bez laktozy lub mleka kokosowego,
  • warzywne smoothie,
  • mieszanka bakaliowa z orzechów, pestek, nasion i suszonych owoców. 

 

Materiał sponsorowany

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć