Warszawa

9 zdrowych produktów, które warto uwzględnić w diecie

9 zdrowych produktów, które warto uwzględnić w diecie

Stanowią bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Wzmacniają organizm, mają działanie antyoksydacyjne. Warto pamiętać o nich w codziennej diecie.

 

1. Jarmuż

Uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest źródłem białka oraz kwasów omega 3 i 6. Zawiera więcej wapnia niż mleko, jest też źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku. Zawiera cenne witaminy C, K oraz witaminy z grupy B. Jest także bogaty w błonnik.

 

Co przygotować z jarmużu? 

 

Nadaje się do koktajli, zup, dań z kaszy. Ciekawym pomysłem na jarmuż są chipsy. Wystarczy porwać umyty wcześniej jarmuż na kawałki (można delikatnie posypać solą) i włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika.

 

2. Bataty

Zawierają sporo przeciwutleniaczy, karotenoidów (w tym luteinę) i antocyjanów. Są źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu. Mają działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe i przeciwzapalne.

 

Można przygotować  z nich zupy-kremy. Najmłodszym bardzo smakują frytki z batatów. Można przygotować także chipsy.

 

3. Groszek cukrowy

 

Wzmacnia odporność organizmu, ma działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe. Zawiera luteinę, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok. Ponadto jest źródłem witamin A, C, E i K oraz żelaza, magnezu, fosforu, cynku i wapnia. Jest też źródłem białka.

 

Groszek można jeść na surowo, razem ze strąkiem. Można też gotować - nadaje się jako dodatek do obiadu czy do sałatek.

 

4. Kalarepa

Kalarepa zawiera sporą dawkę witaminy C, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo. Zawiera także luteinę. Ma działanie antynowotworowe.

 

Najlepiej jeść ją na surowo. Jednak z powodzenie można stosować jako składnik zup, dusić np. z koperkiem lub zapiekać.

 

5. Soczewica

Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, które może stanowić zamiennik białka zwierzęcego. Jest też źródłem cennych składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Istnieją różne rodzaje soczewicy:

Soczewica czerwona - łatwo przyswajalna przez organizm, szybko się rozgotowuje, jest więc idealna do zup, nie wymaga namaczania.

Soczewica zielona - najczęściej stosowana jako składnik wegetariańskich pasztetów, past do pieczywa czy farsz do pierogów.

Soczewica brązowa - intesywna w smaku, nie rozgotowuje się szybko, również stosowana jako farsz do pierogów.

Soczewica żółta - charakteryzuje się łagodnym smakiem, łatwo rozpada się, więc jest idealna do zup.

Soczewica czarna - wyglądem przypomina kawior, można przygotować z niej zupy, sałatki oraz różne przekąski.

 

6. Seler naciowy

Zawiera wiele cennych witamin: K, C, A, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, cynk.

 

Seler naciowy można jeść na surowo - świetnie sprawdza się jako składnik sałatek czy koktajli (o działaniu oczyszczającym organizm). Możemy przygotować z niego również smaczne zupy.

 

7. Szparagi

Są źródłem wapnia, potasu, magnezu i selenu, zawierają też cenny kwas foliowy. Dostarczają organizmowi witaminę C, K oraz witaminy z grupy B. Mają działanie antynowotworowe, poprawiają pracę układu pokarmowego.  Są źródłem białka.

 

Mogą stanowić składnik zupy-kremu. Świetnie komponują się z daniami z jajek. Nadają się jako dodatek omletu, zapiekanki czy nawet pizzy.

 

8. Brukselka

Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu i kapusty glowiastej. Jest niezwykle cennym warzywem. Wspiera układ odpornościowy (warto więc by znalazła się w diecie dzieci), ma działanie antynowotworowe. Jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, magnezu oraz potasu.

 

Może być składnikiem zup, zapiekanek. Aby zachowała jak najwięcej wartości odżywczyć należy gotować ją krótko - w celu pozbycia się lekkiej goryczki do garnka z gotującą się brukselką można wlać odrobinę mleka.

 

9. Biała rzepa

To ostatnimi czasy mało popularne warzywo ma niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Jest źródłem sporej ilości składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, mangan, miedź czy molibden. Zawiera witaminy A, C, K, witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika, dobrze wpływa na wygląd skóry i włosów.

 

Najczęściej jedzona w formie surówki. Dobrze sprawdzi się jako składnik zup-kremów. Można ją też piec.

 

Zobacz też:

Dieta na piątkę!

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć