Warsztaty żywieniowe dla rodziców realizowane w ramach kampanii "Zdrowe żywienie – mądre myślenie". Rodzice dowiedzą się, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie dzieci, co i dlaczego warto włączyć do codziennego menu malucha.
Zapraszamy w okresie od września do grudnia 2018 r. na cykl żywieniowych warsztatów edukacyjnych dla rodziców.
Projekt jest realizowany dzięki wsparciu Biura Pełnomocnika Prezydenta Miasta Krakowa ds. Rodziny i Gminy Miejskiej Kraków.
Informacje: k.kosowska@kuznia.edu.pl, tel. 12 648 08 86
Wstęp wolny/zapisy od 31.10.2018 godz.10:00
Tematy zajęć w listopadzie:
- Znów wysypka! – czyli słów kilka o glutenie, nabiale, alergiach i nietolerancjach u dzieci
Prowadzenie: Emilia Walczyk-Tytko (technolog żywienia)
Spotkanie poświęcone będzie alergiom i nietolerancjom pokarmowym, czyli wszystkim tym sytuacjom, w których normalna, zbilansowana dieta powoduje problemy zdrowotne u naszych pociech. Problem ten jest coraz powszechniejszy, szczególnie u najmłodszych dzieci, dlatego zastanowimy się czy tym schorzeniom w ogóle można zapobiec, a jeśli tak - to jak? Porozmawiamy o skazie białkowej, diecie eliminacyjnej, AZS oraz... najnowszych wynikach badań. Przekonamy się jak dużo schorzeń może mieć podłoże alergiczne, a także odpowiemy sobie na pytanie “O co chodzi z tym glutenem?”. Jeśli problem alergii dotyczy także Twojego dziecka, podejrzewasz nietolerancję, jesteś w ciąży lub po prostu jesteś żądny/a wiedzy - koniecznie przyjdź na warsztaty!
- Must have w diecie malucha, czyli produkty, które warto włączyć do diety
Prowadzenie: Irena Owsiak (dietetyk), Katarzyna Kulig (technolog żywienia)
Rodzice dowiedzą się, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie dzieci, co i dlaczego warto włączyć do codziennego menu malucha. Będą też świetne pomysły na stworzenie smacznego posiłku dla malucha, z wykorzystaniem zdrowych produktów. Zapraszamy!