Warszawa

Gerfield: przepis na lasagne (Zakończony)

Garfield to rudy, leniwy kot z nadwagą. Przyszedł na świat we włoskiej restauracji i od tego czasu uwielbia jeść (zwłaszcza lasagne). Do jego hobby należą także spanie i dręczenie Jona Arbucle’a, swojego właściciela. Garfield, to prostolinijny kocur. Miłością darzy nie tylko lasagne, ale też samego siebie, kawę i Arlene. Na liście tego, czego nie znosi można odnaleźć między innymi dietę, sport, pająki i budzik.

 

Ulubioną potrawą Garfielda jest lasagne. Jeżeli chcesz wygrać DVD z przygodami sympatycznego kocura wykonaj z pomocą rodziców lasagnie i prześlij do nas przepis wraz ze zdjęciami ze wspólnego gotowania. Na wasze prace czekamy do 13 października pod adresem konkursy1@czasdzieci.pl

 

Prosimy nie zapomnijcie o danych: imię, nazwisko, adres i wiek.
 

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia!

 

Chcesz otrzymywać informacje o najnowszych konkursach?
Zapisz się do naszego newslettera już dziś. Nie zwlekaj! Nagrody czekają!
http://czasdzieci.pl/slask/newsletter/
http://czasdzieci.pl/krakow/newsletter/
http://czasdzieci.pl/warszawa/newsletter/
http://czasdzieci.pl/wroclaw/newsletter/
http://czasdzieci.pl/lodz/newsletter/

 

Wasze przepisy na lasagne!

 


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
czosnek (parę ząbków)
2 cebule
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
pieprz
słodka papryka w proszku
sól
olej do smażenia
oregano
bazylia
1 pudełko makaronu lasagne
40 dag sera żółtego
Sos:
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
1l mleka
sól 

 

Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki,
dusimy mięso mielone, solimy.

Uduszone mięso przekładamy do miseczki. Dusimy
paprykę i cebulę, przyprawiamy warzywa solą,
pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony
czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy
warzywa są już miękie wrzucamy do nich mięso
mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu
pomidorowego i szklankę wody. Sos dusimy
jeszcze przez około 10 minut.

 

Gotujemy lasagne.

Przygotowujemy sos beszamelowy. 4 łyżki masła
topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy
zasmażke, nastepnie po trochu dolewamy zimnego
mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy
ok. 100g sera żółtego.

Blachę smarujemy masłem, wlewamy trochę sosu
beszamelowego na spód i kładziemy płatki
lasagne, nastepnie dajemy sos mięsny i znowu
płatki lasagne, płatki plewamy beszamelem,
powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być
płatki lasagne, beszamel i starkowany ser
żółty.

 

Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w
temperaturze 180 stopni.

 

   Gabrysia - 5 lat

 

----- - -----

 

Nasz przepis na włoską lasagne jest bardzo prosty, aby dzieci mogły ją zrobić prawie same i by składniki dania nie były dla nich zbyt ciężkostrawne czy uczulające.


Potrzebne będą:
Opakowanie lasagne, najlepiej włoskie,
pół kilo mielonego mięsa wieprzowego,
jedno jajko,
sos pomidorowy z kartonu, też najlepiej włoski,

dwa pomidory,

żółty ser,

świeża bazylia,

oliwa,

masło

 

Nasz przepis:
Najpierw posiekać bazylię - specjalnym nożem do ziół (dużo!!! - to nasza jedyna przyprawa), później wymieszać surowe jajko z mielonym mięsem i podsmażyć na oliwie, gdy przesmaży się dodać sos pomidorowy, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną bazylię. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Blachę do pieczenia natłuścić i układać w niej
warstwami
- lasagne,
- sos pomidorowy z mięsem i bazylią,
- tarty żółty ser,
- świeża bazylia,
Ostatnią warstwą powinno być lasagne, posypane wiórkami masła, tartym serem i bazylią.


Zapiekać w gorącym piekarniku około 40 minut.


Dziecinnie proste - prawda.
Życzymy Smacznego!

 

Julia Małek lat 6,5 z mamą Ewą 

 

  

 

----- - -----

 

Składniki

• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• 0,5 l zagęszczonego soku pomidorowego
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• opakowanie makaronu lasagne
• 2 łyżki masła
 

Etapy przygotowania

1. Przygotowujemy sos mięsny: drobno siekamy cebulę i czosnek, dusimy na
niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy będą juz lekko zrumienione dodajemy mięso mielone i podsmażamy (ok. 10 minut). Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy sok pomidorowy oraz przyprawy, dusimy razem na wolnym ogniu 10-15 minut.

2. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Kiedy powstanie zasmażka stopniowo dolewamy mleka i gotujemy sos ciągle mieszając aż do moemntu kiedy zgęstnieje. Przyprawiamy.

3. Ser żółty ścieramy na tarce.

4. Żaroodporne naczynie nalezy wysmarowac masłem. Układamy kolejne warstwy w następującej kolejności: 1) makaron, 2)sos mięsny, 3)sos beszamelowy, 4)ser żółty na samej górze powinien być makaron (propnuję na samej górze położyc kilka wióków masła i posypac żółtym serem).
Iza - 12 lat 

 

----- - -----

 

Lasagne Kota Garfield’a


Składniki na lasagne w dużym naczyniu:
Paczka makaronu lasagne
40 dkg mięsa mielonego, cielęcego
30 dkg pieczarek
30 dkg sera żółtego
Puszka pokrojonych pomidorów
Puszka kukurydzy, połowa brokuł
1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek, masło do smażenia
Tymianek, oregano, sól, pieprz, papryka słodka
Ketchup, papryka, pomidor do dekoracji

 

Składniki na sos beszamelowy:
3 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, łyżka masła

 

Etapy przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy.
2. Podsmażamy mięso mielone na oliwie z oliwek z połową cebuli, dodajemy trochę tymianku,
oregano i pieprzu.
3. Pieczarki, pokrojone w kawałki, podsmażamy z resztą cebuli na maśle. Dodajemy do nich
trochę soli, pieprzu i tymianku.
4. W dużym garnczku mieszamy ze sobą mięso, pieczarki, kukurydzę, pomidory i czosnek. Następnie dodajemy trochę oliwy i razem podsmażamy przez ok. 5 min.

 


5. Ser żółty trzemy na tarce z dużymi oczkami

 

 


6. Przygotowujemy sos: na maśle podsmażamy lekko mąkę, następnie stopniowo dodajemy mleko tak, aby sos nie był za gęsty.

 


7. Płaty makaronowe gotujemy partiami w osolonej wodzie z łyżką oliwy tak, aby były lekko miękkie. Wtedy wyciągamy, zalewamy zimną wodą i przekładamy na czystą ściereczkę.
8. W naczyniu układamy na przemian płaty makaronowe, sos beszamelowy, utarty ser żółty.

 


9. Kolejne warstwy polewamy sosem.

 


10. Pomiędzy warstwami układamy paprykę oraz brokuły.

 


11. Gotową lasagne dekorujemy, układając portret Kota Garfield’a.

 


12. Następnie wstawiamy ją do piekarnika ustawionego na 180 st. C, na ok.25-30 min.

 


13. Gotowe danie podajemy do stołu.

 


14. Życzymy Smacznego!

 


Przepis, z pomocą rodziców, przygotowała Patrycja Jaskierny (lat 5)

 

----- - -----

Składniki:
- makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę)


Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sól, pieprz)

 

Nadzienie mięsne:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- pomidory, papryka
- koncentrat pomidorowy .
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)


Dodatkowo:
- 20-30 dkg żółtego sera

 

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

 

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebulei paprykę. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy . Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

 

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
 

 

Julia z Lublina

 

  

 

                    

 

                  

 

     

 

      

 

                                  

 

 ----- - -----

 

SKŁADNIKI

- poł kilo mięsa mielonego
- 3 duże pomidorki
- ser żółty (polecamy królewski)
- mała cebula
- pieprz, sól, bazylię, oregano

 

SOS:

3/4 szklanki mleka, 5-6 łyżek mąki, masło

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso z cebulą, dodajemy pomidory i przyprawy i dusimy.

 

Osobno przygotowujemy sos dodając mąkę do zagotowanego mleka z masłem (powoli, dokładnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki). Gotujemy ok.


10 minut aż zgęstnieje. Można od razu do sosu dodać starty żółty ser, bardzo dokładnie mieszając.

 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dno dodatkowo sosem i kolejno układamy płaty makaronu, smarujemy sosem, na to mięso, starty żółty ser (jeśli do nie dodaliśmy do sosu), parmezan i znów płat makaronu, sos, mięso itd. dopóki starczy nam składników. Na wierzchu musi być płat makaronu, który dokładnie smarujemy sosem.

 

Całość wstawiamy do nagrzanego (200 st. C) piekarnika na 40 minut.

 


Piotruś Tegegnework

 

 ----- - -----

 Wegetariańskie Lasagne:

Składniki:
- 1 opakowanie grysiku sojowego (wygląda i smakuje jak mięso mielone)
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- 1szklanka wody
- olej do smażenia
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 30 dag sera żółtego
Sos:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 5/6 litra mleka


Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kosteczkę a cebulę w talarki i dusimy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy do nich uprzednio ugotowany (3 minuty) grysik sojowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 1 szklance wody i wszystko dusimy jeszcze przez około 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy.Masło topimy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie dolewamy zimne mleko. Blachę smarujemy masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy makaron, następnie dajemy warzywa z grysikiem sojowym i znowu makaron z sosem beszamelem. Wierzch posypujemy starkowanym żółtym serem. Pieczemy w tem. 200 stopni przez ok. 40 minut.


Życzymy smacznego!

 

Marta Samaryczew
dziecko: Aleksander 1,5 lat

 

 

----- - -----

 

----- - -----

 Witam, a oto nasz przepis na super dobre lasagne :)))

 

potrzebujemy:
- ok. 12 płatów lasagne
- 400 g mięsa mielonego
- ser zółty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory lub przecier pomidorowy
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- przyprawy: oregano, pieprz, sól, paprykę, bazylię

 

Cebulę drobno kroimy, samżymy na oliwie do zeszklenia, dodajemy 3 ząbki czosnku, mięso mielone, smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory, całą marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy czosnek, marchewkę, pietruszke, liść laurowy i ziele angielskie (nie są już potrzebne, a smak pozostał)

 

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Potrzebujemy:

- 800 ml mleka
- 80 g masła
- 1 łyżkę mąki
- gałkę muszkatałową, sól pieprz

Gotujemy mleko, dodajemy masło, gałkę, sól, piprz oraz łyżkę maki. Mieszamy aż do zagotowania.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: sos beszamelowy, płaty lasagne, sos boloński, ser zółty i tak naprzemian. Pieczymy ok. 45 min w temp. 250 stopni :)))))

SMACZNEGO !!!!


Justyna i Jakub Łukasik - 6 lat
 

   

 

  

 

  

 

  

 

 

----- - -----

 

 "Kolorowa lasagne z mieszanym mięsem"


Składniki:
- 9 gotowych płatów lasagne (15 deko)
- 30-40 deko mielonego mieszanego mięsa,
- 20 deko wędzonej lub gotowanej szynki,
- 1 marchew,
- 1 seler naciowy,
- 1 cebula,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka rosołu instant,
- 15 deko świeżego startego parmezanu,
- 10 łyżek masła,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki mąki,
- 3-5 ząbków czosnku,
- przyprawy; sól, pieprz, papryka.

 

Wykonanie:
1. Przygotowujemy i gromadzimy wszystkie potrzebne składniki

 

 

2. Smarujemy tłuszczem całe naczynie żaroodporne

 


3. Cebulę i czosnek kroimy, marchew i seler ścieramy na grubych oczkach
tarki, zaś szynkę kroimy w drobną kostkę

 


4. Warzywa podsmażamy na patelni z 4 łyżkami masła, dodajemy mielone
mięso i szynkę i smażymy. Następnie dodajemy szklankę wody, koncentrat
pomidorowy i przyprawiamy; solą, pieprzem i papryką. To wszystko
gotujemy 10 minut,ciągle mieszając

 


5. W rondelku rozgrzewamy mocno 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i robimy
zasmażkę. Dodajemy do niej rosół oraz mleko i stale mieszając gotujemy
sos 5 minut. Doprawiamy do smaku.


6. Na stole gromadzimy przygotowane mięso, sos, płaty lasagne,parmezan
oraz naczynie żaroodporne

 


7. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Układamy płaty
lasagne (1 warstwę), które pokrywamy warstwą mięsa, sosu oraz startego
parmezanu. Czynności powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników
 


8. Na wierzch lasagne układamy resztę pokrojonego na kawałki masła.
9. Lasagne pieczemy w piekarniku, najpierw pod przykryciem 30 minut w
temperaturze 200 stopni, a następnie przez 15 minut bez przykrycia. Tak
przygotowana lasagne jest wprost pyszna. Życzymy smacznego!


Mikołajek Piątek - lat 5 i Kubuś Piątek - lat 7 (z pomocą mamy Ani)
 

----- - -----

 

"Słoneczna lasagne z tuńczykiem!"


Składniki:
- 50 deko mąki,
- 3 jajka,
- 3-4 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 2 papryki: zielona i czerwona,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- kilka oliwek,
- kilka kaparów,
- pęczek świeżego koperku,
- 3 łyżki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 30 deko startego żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka, oliwa z oliwek.


Wykonanie:
1. Przesiewamy mąkę przez sitko lub przesiewak

 

 


2. Do mąki dodajemy jajka (ewentualnie trochę ciepłej wody) i wykonujemy
ciasto jak na makaron. Przygotowane ciasto rozwałkujemy

 


3. Rozwałkowane ciasto kroimy na płaty

 


4. Płaty makaronowe - lasagne, podsuszamy w nagrzanym piekarniku.


5. Tuńczyka wyciągamy z puszek i odsączamy na sitku. Do tuńczyka
włożonego do salaterki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę,
pomidora, cebulę, kapary i oliwki. To wszystko mieszamy, przyprawiamy do
smaku i dodajemy trochę oliwy z oliwek - przygotowujemy farsz.
 

6. Wykonujemy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy masło, do którego dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do tego dodajemy szklankę mleka i gotujemy stale mieszając około 5 minut. Do gotowego sosu beszamelowego dodajemy pokrojony koperek i mieszamy.
 

7. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wlewamy troszkę
sosu beszamelowego i układamy płaty makaronowe - lasagne, na to farsz z
tuńczyka, który polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem
 


Czynności powtarzamy do wyczerpania składników.


8. Na wierzch kładziemy płaty lasagne, na które kładziemy kawałki masła
i posypujemy startym serem.
 

9. Lasagne pieczemy w piekarniku, najpierw pod przykryciem 40 minut w
temperaturze 200 stopni a następnie jeszcze około 10 minut bez
przykrycia. Smacznego.
 

Wykonanie: Jakub Piątek - 7 lat i Mikołaj Piątek - 5 lat wraz z tatą
Łukaszem.
8.