Warszawa

Królestwo ryb, czyli niezwykłe smaki Pomorskiego

Królestwo ryb, czyli niezwykłe smaki Pomorskiego

Utarło się przekonanie, że wakacje to czas na delektowanie się smażoną rybką nad Bałtykiem. Tymczasem najlepsze z nich, zwłaszcza osławiony dorsz bałtycki, najlepiej smakują poza sezonem, kiedy trwa czas połów. Oprócz morskich gatunków, region, a zwłaszcza Pojezierze Kaszubskie, bogate jest w słodkowodne odmiany. Wybierz się w kulinarną podróż z bliskimi i odkryj niezwykłe smaki Pomorskiego!

 

Morze Bałtyckie, Zatoka Gdańska, Pojezierze Kaszubskie, jeziora na Żuławach lub w Borach Tucholskich – województwo pomorskie jest miejscem, gdzie bez trudu można znaleźć lokale serwujące wyśmienitą i aromatyczną rybę – pochodzącą z morskich głębin lub zakamarków jezior. Morze bałtyckie obfituje w smakowite gatunki, jak m.in. dorsz bałtycki, śledź, szprot, łosoś, belona, troć, węgorz czy flądra. Zanim nadmorskie deptaki zapełnią się turystami z całej Polski, amatorzy ryb, powinni czym prędzej wybrać się do bałtyckich miejscowości, by upolować rybę prosto z kutra. Warto wstać wcześnie rano i udać się do przystani lub portu, by kupić świeżą rybę. W nadmorskich smażalniach i restauracjach podawane są także dania z ryb słodkowodnych, które łowione są w tutejszych jeziorach, a wśród nich są okonie, płotki, karasie czy sieje.

 

Zachęć dziecko do jedzenia ryb

 

O tym, że ryby powinny znaleźć się w diecie dziecka, nie trzeba nikogo przekonywać. Zarówno morskie, jak i słodkowodne są źródłem witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Jednak najczęściej nasze pociechy kręcą nosem, gdy są serwowane rybne dania. Okazuje się, że często my dorośli skutecznie je zniechęcamy, strasząc ościami, czy podkreślając specyficzny zapach. Ponadto wciąż w wielu polskich domach ryby są pomijane w jadłospisie – a jak wiadomo, nawyki żywieniowe najmłodszych kształtują się właśnie w domu. Korzyści ze spożywania ryb jest wiele, różnorodne badania dowodzą, że ich regularne jedzenie zwiększa pamięć, koncentrację i ogólnie wpływa na lepszą pracę mózgu.

 

 

Wycieczka ze smakiem

 

Kilkudniowy pobyt w nadmorskich lub kaszubskich miejscowościach, może być wspaniałą okazją do poznania podwodnego świata i przybliżenia go naszym pociechom. Jednym z najpopularniejszych bałtyckich gatunków jest dorsz, który występuje na obszarze od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode osobniki najczęściej przebywają w przybrzeżnych wodach, natomiast dorosłe – na otwartym morzu. Dorsz jest cenioną rybą w gastronomicznym świecie, ze względu na mało ościste mięso. Ujmuje soczystym, łagodnym smakiem, daje także wiele możliwości przyrządzenia najróżniejszych dań, w tym bardzo wyrafinowanych. To chuda ryba, a więc dzieci można łatwiej przekonać do jej skosztowania. Nie bez znaczenia są inne walory dorsza: zawartość witamin z grupy B oraz witaminy D, a także takich makroelementów jak: fosfor, potas, magnez oraz mikroelementów jak: jod i selen. Inną rybą, która nie jest obdarzona licznymi ościami, jest okoń. Jego białe mięso najlepiej smakuje w formie smażonej lub pieczonej. W jeziorach w przybrzeżnej strefie Bałtyku można także spotkać leszcza, który jest przyjazny we wstępnej obróbce, a jego mięso smażone czy podawane z grilla, niezwykle smaczne.

 

A gdy najdzie nas ochota na spróbowanie czegoś bardziej wysublimowanego, warto zajrzeć do jednej z restauracji w Trójmieście, Zatoce Gdańskiej czy pomorskich kurortach i zapytać o jesiotra z pastą migdałową, sandacza w sosie rakowym, łososia podawanego w cytrusach na słodko, lub makrelę smażoną na pergaminie. Fantazja kucharzy w pomorskich restauracjach nie zna granic! 

 

 

Kulinarne doznania z Bonem Turystycznym  

 

Zarówno w nadmorskich miejscowościach jak i Pojezierza Kaszubskiego można miło spędzić czas z bliskimi, delektując się regionalną kuchnią, w tym wspomnianymi potrawami ze świeżych ryb. Co więcej, można w pełni cieszyć się wszystkimi atrakcjami, zanim zjadą tu turyści z całej Polski. Wiosna to także najlepsza pora, by zregenerować organizm po zimie a niski sezon jest okresem wysokiego poziomu jodu w nadmorskim powietrzu. Odetchnij pełną piersią z Polskim Bonem Turystycznym. Sprawdź aktualną listę dostępnych miejsc i atrakcji na stronie Bonu Turystycznego.

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć