Warszawa

Kulinarne ferie 2022. Kurs gotowania dla nastolatków
Warszawa Warsztaty 11–14 lat

Kulinarne ferie 2022. Kurs gotowania dla nastolatków

Wpis archiwalny

Zapraszamy na pięciodniowy kulinarny kurs gotowania dla dzieci w profesjonalnym studiu kulinarnym na warszawskim Muranowie.

 

Zapraszamy na zimowy kurs gotowania! Tegoroczny temat warsztatów  to  "Smakiem po mapie". Przez pięć dni będziemy się spotykać w studiu i przygotowywać dania, tradycyjne dania z krajów z całego świata. Podczas warsztatów przygotujemy dania z obu Ameryk, Azji i Europy.  Odwiedzimy Meksyk, Argentynę, Gruzję, Chorwację, Albanię, Bośnię, Włochy, Wietnam, Chiny, Indie, Tajlandię oraz Stany Zjednoczone.

 

Każdego dnia odwiedzimy inny zakątek  świata i poznamy charakterystyczne składniki dla wybranej kuchni.

  • Pierwszego dnia kursu odwiedzimy kraje latynoamerykańskie. Wspólnie przygotujemy dania z użyciem meksykańskiej mąki masy hariny, rozszyfrujemy nazwę słynnego śniadania „huevos rancheros” oraz przygotujemy argentyńską wersję kajmaku.
  • Drugiego dnia wybierzemy się na południe Europy i przygotujemy kilka potraw kuchni bałkańskiej i gruzińskiej. Nauczymy się między innymi jak przygotować  tradycyjną baklavę  oraz jak zamknąć jajko w chlebie, wypiekając tradycyjne chaczapuri.
  • Trzeciego dnia udamy się do słonecznej Italii. Przygotujemy domowe farfalle z pesto z grillowanej papryki. Dowiemy się czym jest włoskie antipasti i przygotujemy sycylijską sałatkę z ziemniaka, który, o dziwo, jest tak samo popularny na Sycylii, co w Polsce.
  • Czwartego dnia wprawimy pałeczki w ruch i wyruszymy w poszukiwaniu smaku umami. W chińskich bułeczkach zamkniemy warzywa, zjemy rozgrzewającą zupę pho z Wietnamu i przygotujemy własną mieszankę przypraw tikka masala.
  • Piąty dzień to podróż w poszukiwaniu klasyków kuchni amerykańskiej. Gotowanie zaczniemy od zupy  trzech sióstr, tradycyjnie przygotowywanej przez ludność rdzenną Ameryki, następnie przeniesiemy się we współczesne czasy przygotowując amerykańskie klasyki, w tym uzależniające smakiem sticky buns.

 

Uwaga:

  • Codziennie między 11.00-15.00 każdy z Was samodzielnie przygotuje 4 potrawy, które z łatwością powtórzycie w domu. 
  • Każdy Uczestników otrzyma książkę z przepisami z kursu. 
  • Kurs gotowania przeznaczony jest dla uczestników od 11 lat.

 

Data:  31.01-04.02.2022 (I turnus),  7.02-11.02.2022 (II turnus)

Godzina: 11.00-15.00 

Bilety znajdziesz tutaj.

Miejsce wydarzenia:
Studio Kulinarne Małe Przyjemności, ul. Dzielna 15, Warszawa
Organizator:

Studio Kulinarne Małe Przyjemności

Studio Kulinarne Małe Przyjemności, ul. Dzielna 15, Warszawa
tel.: 883 996 189

Wydarzenia w Warszawie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć