Zapraszamy na pięciodniowy kulinarny kurs gotowania dla dzieci w profesjonalnym studiu kulinarnym na warszawskim Muranowie.
Zapraszamy na zimowy kurs gotowania! Tegoroczny temat warsztatów to "Smakiem po mapie". Przez pięć dni będziemy się spotykać w studiu i przygotowywać dania, tradycyjne dania z krajów z całego świata. Podczas warsztatów przygotujemy dania z obu Ameryk, Azji i Europy. Odwiedzimy Meksyk, Argentynę, Gruzję, Chorwację, Albanię, Bośnię, Włochy, Wietnam, Chiny, Indie, Tajlandię oraz Stany Zjednoczone.
Każdego dnia odwiedzimy inny zakątek świata i poznamy charakterystyczne składniki dla wybranej kuchni.
-
Pierwszego dnia kursu odwiedzimy kraje latynoamerykańskie. Wspólnie przygotujemy dania z użyciem meksykańskiej mąki masy hariny, rozszyfrujemy nazwę słynnego śniadania „huevos rancheros” oraz przygotujemy argentyńską wersję kajmaku.
-
Drugiego dnia wybierzemy się na południe Europy i przygotujemy kilka potraw kuchni bałkańskiej i gruzińskiej. Nauczymy się między innymi jak przygotować tradycyjną baklavę oraz jak zamknąć jajko w chlebie, wypiekając tradycyjne chaczapuri.
-
Trzeciego dnia udamy się do słonecznej Italii. Przygotujemy domowe farfalle z pesto z grillowanej papryki. Dowiemy się czym jest włoskie antipasti i przygotujemy sycylijską sałatkę z ziemniaka, który, o dziwo, jest tak samo popularny na Sycylii, co w Polsce.
-
Czwartego dnia wprawimy pałeczki w ruch i wyruszymy w poszukiwaniu smaku umami. W chińskich bułeczkach zamkniemy warzywa, zjemy rozgrzewającą zupę pho z Wietnamu i przygotujemy własną mieszankę przypraw tikka masala.
-
Piąty dzień to podróż w poszukiwaniu klasyków kuchni amerykańskiej. Gotowanie zaczniemy od zupy trzech sióstr, tradycyjnie przygotowywanej przez ludność rdzenną Ameryki, następnie przeniesiemy się we współczesne czasy przygotowując amerykańskie klasyki, w tym uzależniające smakiem sticky buns.
Uwaga:
-
Codziennie między 11.00-15.00 każdy z Was samodzielnie przygotuje 4 potrawy, które z łatwością powtórzycie w domu.
-
Każdy Uczestników otrzyma książkę z przepisami z kursu.
-
Kurs gotowania przeznaczony jest dla uczestników od 11 lat.
Data: 31.01-04.02.2022 (I turnus), 7.02-11.02.2022 (II turnus)
Godzina: 11.00-15.00
Bilety znajdziesz tutaj.
Miejsce wydarzenia:
Studio Kulinarne Małe Przyjemności, ul. Dzielna 15, Warszawa