Poniedziałęk, 20 stycznia 2014 roku o godzinie 18:00
W cyklu Pogodomy o Śląsku? prowadzonym przez Marka Szołtyska zapraszamy na spotkanie Kreple i inne śląskie nazwy
Jest tyle oryginalnych śląskich nazw na produkty żywnościowe. Przykładowo: kreple, radiski, sznitloch, ferzichy, kapołka, kiszka…Niestety jednak zauważa się, że współcześnie Ślązoki używają tych nazw najczęściej tylko w środowisku rodzinnym lub wśród znajomych. Natomiast w sklepach raczej określa się te produkty po polsku. Dlaczego tak jest? Dlaczego wypisana śląska nazwa na produkcie do niezwykła rzadkość? Czy to się zmieni?
Marek Szołtysek pisze po śląsku i po polsku. Jest autorem ponad 20 książek o Śląsku, ponad 800 felietonów prasowych i radiowych oraz wielu programów telewizyjnych.
Systematycznie współpracuje też z wieloma mediami na terenie Śląska
więcej informacji: tel. 32 349 78 78/84, agatagz@chck.pl