Śląsk

Mikołajek w interpretacji Radosława Krzyżowskiego
Śląsk, Sosnowiec Pod naszym patronatem

Mikołajek w interpretacji Radosława Krzyżowskiego

1 czerwca 2017
Wpis archiwalny

Specjalnie z okazji Dnia Dziecka, Miejska Biblioteka Publiczna w Sosnowcu – organizator trwających „13. Sosnowieckich Dni Literatury (nie tylko) dla dzieci” – serdecznie zaprasza do udziału w specjalnym wydarzeniu, które odbędzie się w dnia 1 czerwca 2017 (czwartek) o godz. 18.00 w Filii nr 10 – Kazimierz Górniczy przy ul. Głównej 19.

 

Przed zgromadzonymi dziećmi i ich dorosłymi opiekunami wystąpi Radosław Krzyżowski - aktor Narodowego Starego Teatru w Krakowie, znany szerokiej publiczności z wielu ról serialowych i filmowych.

 

Wstęp wolny.

 

Podczas spotkania, organizowanego we współpracy z Miejskim Domem Kultury Kazimierz, będzie można wysłuchać najzabawniejszych fragmentów książek o francuskim Mikołajku w mistrzowskiej interpretacji Gościa. Ponadto, wydarzenie będzie doskonałą okazją do rozmowy z wybitnym aktorem oraz do uzyskania bezcennego autografu.

A ponieważ Dzień Dziecka nie może obejść się bez prezentów - dla najmłodszych uczestników spotkania przygotowana zostanie loteria z nagrodami!


Wydarzenie jest częścią programu "13. Sosnowieckich Dni Literatury (nie tylko) dla dzieci" - dofinansowanych ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.


Radosław Krzyżowski – aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. Po ukończeniu Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, związał się z Teatrem im. Juliusza Słowackiego (1994–1998 i od 2003). Zaczął działać także w teatrze Offowym. Występował potem w teatrach krakowskich: Mniejszym (1996, 1999), Stowarzyszenie Teatralne „Łaźnia” (1999), STU (2000–2001, 2007), Narodowym Starym im. Heleny Modrzejewskiej (1998–2003, 2015-dziś), Współczesnym (2005), Łaźnia Nowa (2006).
Aktor ma w swoim dorobku sztandarowe postacie z teatralnego słownika: Hamleta, Makbeta, Edypa, Rogożyna, Stawrogina. Jest rozpoznawalnym aktorem telewizyjnym, często pojawiającym się również na dużym ekranie.

 

Wybrana filmografia:

• 1993: Lista Schindlera
• 2000: Duże zwierzę
• 2004–2015: Na dobre i na złe
• 2007: Ekipa
• 2007: Ja wam pokażę!
• 2008: Magiczne drzewo
• 2008: Pitbull
• 2009: Janosik. Prawdziwa historia
• 2010: Mistyfikacja
• 2011: Sala samobójców
• 2015: Prawo Agaty
• 2016: Ojciec Mateusz
• 2017: Barwy szczęścia

Organizator:

MBP w Sosnowcu

Kościelna 11,
41-200 Sosnowiec
tel.: 032 266 33 96

Wydarzenia na Śląsku

Warto zobaczyć