Warszawa

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Takie smakuje najlepiej przy popołudniowej herbatce, nadaje się też świetnie na drugie śniadanie

 

Składniki:

  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • 60 dag wydrążonych wiśni


Przepis:

Masło utrzeć do białości, dodać utarte z cukrem 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić 1 jajko i wymieszać ciasto. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrążyć.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nałożyć warstwę wiśni. Piec 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Krajać ciepłe. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć