Przepis nadesłany na Konkurs dla Smakoszy
Ciasto:
Owoce:
Wykonanie:
Laskę wanilii rozciąć, zeskrobać ziarenka ze środka, dodać do reszty składników. Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naczynie żaroodporne (okrągłe o średnicy ok. 24 cm i wys. 4 cm) napełnić płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 5 min, aż zetnie się skórka. Na zapieczonym spodzie rozłożyć jedną warstwę owoców. Zalać ciastem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Wstrętne to. Bleee
dodany: 2009-04-27 17:00:48, przez: ja
Te ciasto kture zrobilas jest pyszne !!! mmmmmm...polecam!!!Kuba i Dominika Zbikowscy
dodany: 2008-06-24 09:06:01, przez: 24-06-2008
Mmmm... może zrobię? Skoro tak żarliwie polecacie ;)
dodany: 2008-03-25 09:58:55, przez: mama3 dzieci
Hej;) Widzę że spodobał się wam mój pomysł. Mama często robi to ciasto, ja je uwielbiam. Można robić z innymi owocami, ale nie jest takie dobre - traci smak. Ja je uwielbiam cieszę się że Wam też smakuje ;)
dodany: 2008-03-23 19:39:16, przez: ja to dodałam
a jak myślicie da się zrobić z czereśniami??
dodany: 2008-03-23 18:50:38, przez: dzidzi- żart
spoko, spoko. Namówie mamę bo widze że polecacie ;) pozdro ;)
dodany: 2008-03-23 18:49:46, przez: dzidzi - żart
Racja Maksym, na zdjęciu nie jest takie przekonujące, ale warto zrobić, smak zarąbisty - mama była zachwycona, upiekłam z tatą, bo mama lubi owoce. Zachęciły mnie pozytywy na tej stronce. MUSI WYGRAĆ
dodany: 2008-03-23 18:29:28, przez: Karolina z tatusiem
Powinien wygrać... Szef kuchni w tym filmie przygotowuje ratatuj jako danie popisowe, to danie świetnie się nadaje- ma w sobie połączenie tradycji ( moja babacia zawsze robiła ciasta z owocami) i orginalności( nie spotykana nazwa i super efekt)
dodany: 2008-03-23 14:57:07, przez: maksym
Ja właśnie zjadałam śniadanko i szukam czegoś na wtorek - urodziny synka, natknełam się na ten przepis, widzę że gorąco polecany, chyba go wykonam. Oprócz tradycyjnego czekoladowego tortu będzie super dodatkiem, tym bardziej że przyjdzie masa małych łakomczuchów. POZDERAWIAM MADZIA& KACPEREK
dodany: 2008-03-23 14:32:05, przez: mada&kacperek
Zrobiłam wczoraj... szukałam ciekawych pomysłów na ciasto, zrobiłam mnóstwo typowo świątecznych mazurków, makowców itp. Ale potrzebne mi było coś oryginalnego, bo goszczę jutro na śniadaniu rodzinę zza granicy... pomysł jak znalazł, dzięki za dodanie ;)
dodany: 2008-03-22 17:24:58, przez: Anilka
Skoro tak polecacie, to może też spróbuje zrobić, jak myślicie nadaje się na stół świąteczny?? Dzieciom będzie smakować??
dodany: 2008-03-22 13:47:38, przez: Marcelina
Zgadzam się z Alicją.... po prostu pycha, mama mi kiedyś zrobiła bo lubię owoce w cieście- odkryłam że można też robić z czereśniami - ale jest trochę mdłe, to co jest tutaj jest lepsze niż z czereśniami... Pyszne... mniam mniam mniam ;)
dodany: 2008-03-21 15:35:32, przez: olga
W życiu nie jadłam nic lepszego, naprawdę super smak. Zachęciła mnie fajnie brzmiąca, francuska nazwa. Ciasto jest super. W zimie czuje się smak lata - ja też użyłam mrożonych wisienek i wyszło super, jaki smak musi mieć kiedy są świeże wiśnie - na pewno zrobię potrawę latem. Przy pracy mogą pomagać dzieci, ponieważ jest wiele czynności przy których nic im nie grozi np. drylowanie wisienek, dodawanie składników itp. A efekt świetny, gorąco polecam. Alicja
dodany: 2008-03-21 12:55:35, przez: Alicja
Ja może też wypróbuje, lubię przepisy z owocami...
dodany: 2008-03-21 10:43:19, przez: mama łukszka
Sprawdziłam..:) Przepis naprawdę świetny, dzieciaki się zajadały:) Ciasto wyszło super, użyłam mrożonych wisienek - naprawdę świetny smak. Gorąco Polecam.
dodany: 2008-03-20 17:59:04, przez: Kamila Kokosz