Warszawa

Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Składniki:

 

  • 500 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki ulubionej granoli
  • 400 ml mleka
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • ulubione owoce na przegryzkę

 

Wykonanie:

 

Mąkę, sól, granolę i cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i mieszamy. Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy odrobiną letniego (lekko podgrzanego) mleka i lekko bełtamy łyżką. Czekamy aż zaczyn wyrośnie (ok. 10 minut).


Następnie w misce ląduje reszta składników. Wyrabiamy luźne ciasto (w razie potrzeby - dodajemy mleka, konsystencja powinna przypominać ciasto na kluski lane). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż wyrośnie. Można oprószyć mąką.

 

Placki ciastka umieszczamy łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy na złoto.
Podajemy z tym, co znajdziemy w ogródku. :) Smacznego!

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć