Warszawa

Sorbet z jeżyn z estragonem

Przepis na około 1 litra

 

Estragon jest ziołem o wyraźnym anyżowym aromacie z nutą pieprzu i sosny, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn. Trzeba pamiętać, że estragon jest mocnym ziołem i łatwo może zdominować smak tego deseru, jeśli użyjemy go zbyt dużo. To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanki wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

 

Przygotowanie:

  1. Do małego rondelka wlewamy wodę, wrzucamy jeżyny i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sitko do miski.
  2. Wlewamy sok z powrotem do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstawiamy, dodajemy estragon, przykrywamy rondelek i czekamy 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzucamy, a płyn studzimy. Odlewamy 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i mieszamy ze skrobią arrarutową. Dodajemy papkę arrarutową do bazy i znów mieszamy, aż wszystko się połączy.
  3. Przekładamy masę do miski, przykrywamy i dobrze schładzamy w lodówce kilka godzin.
  4. Mrozimy masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć