Warszawa

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku.

 

Przepis na 1 litr

 

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. Niestety ten deser wymaga nieco więcej zaangażowania, toteż jeśli chcemy go podać, zaplanujmy jego przygotowanie wcześniej i włóżmy mleko kokosowe do lodówki na noc, żeby śmietanka oddzieliła się od wody.

 

 

Składniki:

  • 2 łyżki śmietanki kokosowej i dodatkowo trochę więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
  • 2 banany pokrojone
  • 11 szklanki owoców czeremchy drylowanych i pokrojonych, w odpowiednich porcjach
  • 85 g słodzonej syropem klonowym czekolady (s. 19)
  • lub gorzkiej czekolady grubo pokrojonej

 

Przygotowanie:

 

  1. Schładzamy puszkę mleka kokosowego przez noc, nie poruszając jej, aby śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Śmietankę zdejmujemy ostrożnie łyżką tak jak śmietanę ze zwykłego mleka (wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).
  2. W kielichu miksera umieszczamy banany, 1 szklankę owoców czeremchy i śmietankę kokosową. Miksujemy, aż masa będzie gładka, zeskrobując co jakiś czas z brzegów. Jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy jeszcze odrobinę śmietanki.
  3. Przekładamy masę do miski i wrzucamy pozostałą porcję owoców czeremchy (1 szklanki). Przykrywamy miskę, wstawiamy do w lodówki, schładzamy.
  4. Mrozimy masę w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta, dodając czekoladę podczas ostatnich 5 minut ubijania. Najlepiej podawać natychmiast. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu i zawartość wody w bananach deser bardzo twardnieje podczas zamrażania. Jeśli musimy zamrozić go po ubiciu, trzeba wyjąć go z zamrażarki około 20 minut przed podaniem (po wyjęciu z zamrażarki może stać się odrobinę wodnisty).

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć