Warszawa

Lody z ogórka, melona i mięty

Przepis na 10 lodów

 

Te wspaniałe zielone lody mogłyby się też nazywać lody spa. Wyobrażam sobie, że podają mi je po relaksującym, odmładzającym masażu. Pełne subtelnej słodyczy zachwycają delikatną nutą mięty. Ponieważ niczego tu nie miksujemy, a tylko wyciskamy sok, ich konsystencja jest gładka, jednolita. Nie są gęstą pulpą, w której zginęłaby ta prosta kompozycja smaków. Konieczna niestety jest sokowirówka, gdyż miksowanie i odcedzanie składników nie dadzą pożądanej gładkości ani konsystencji. Ze względu na dużą zawartość wody ogórek ma niewiarygodne właściwości nawadniające, podobnie jak melon miodowy, a mięta ochładza i działa łagodząco na żołądek.

 

 

Składniki:

  • 2 ogórki, obrane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 1 szklanka melona miodowego obranego i oczyszczonego z pestek
  • ¼ szklanki liści mięty

 

Przeciskamy ogórki, miąższ melona i miętę przez sokowirówkę. Łączymy soki. Wlewamy płyn do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć