Warszawa

Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Przepis na 12 lodów

 

Pełnotłusty jogurt dosłodzony miodem i aromatyzowany masłem migdałowym tworzą bazę tych pożywnych, ale też pełnych smaku lodów. Czekoladowa polewa podnosi nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe lodów. Lubię je posypane prażonym kokosem, ale prażone, pokruszone orzeszki też są bardzo smaczne.

 

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
  • 1 szklanki naturalnego pełnotłustego jogurtu
  • 1 szklanki mleka migdałowego domowego lub kupnego
  • 2 mrożone banany
  • 2 łyżki miodu
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanki prażonych kokosów lub orzeszków

 

Przygotowanie:

 

  1. Do miksera wkładamy masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksujemy, aż masa będzie gładka.
  2. Wlewamy masę do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
  3. Przygotowujemy czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  4. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy formy z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polewamy czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posypujemy lody kokosem lub orzechami. Czekamy chwilę, żeby polewa zastygła, odwracamy lody i powtarzamy całą operację. Wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć.
  5. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć