Warszawa

Lody z jeżyn, kokosa i szałwii hiszpańskiej (chia)

Przepis na 8 lodów


Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że te maleńkie czarne kuleczki zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. Jeśli namoczy się je w wodzie, wierzchnia warstwa nasionek pęcznieje i tworzy galaretkę. W wielu przepisach wegańskich stosuje się nasionka chia zamiast jajek, ale w naszym przepisie celem jest otrzymanie budyniowej konsystencji dzięki wymieszaniu nasionek ze słodzonym mlekiem kokosowym i pozostawieniu do napęcznienia.

 

 

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego
  • mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

 

Przygotowanie:

  1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
  2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
  3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć