Warszawa

Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Zabawa jest niesamowita przy przygotowywaniu tego ciasta. Nagrodą jest zdumienie naszych znajomych

 

Podstawową zasadą w skutecznym odchudzaniu jest zadbanie o to, żeby dieta sprawiała przyjemność. Większość ludzi z nadwagą objada się z powodu stresu. Jeżeli jedzenie stanie się źródłem dodatkowego cierpienia, wzmocni to tylko mechanizm podjadania i szybkiego powrotu do wagi. Tzw. efekt jojo. Dieta będzie dla organizmu jak pobyt w karcerze, a później wolność i nawrót wszystkich złych zachowań i recydywa. Dlatego nie zmieniajmy radykalnie diety. Wiele firm dietetycznych nam to obiecuje jako gwarantowany sukces, ale w praktyce tylko wyjątki mogą to osiągnąć. Dlatego jeżeli lubimy ciasta, to umieśćmy je w diecie, ale takie, które mają niższą kaloryczność i są źródłem wieli minerałów. Nie czujmy się winni z powodu jedzenia. Poniżej moja propozycja. 

     

Ciasto buraczane

 

Kiedy pierwszy raz go spróbowałem, nie mogłem uwierzyć, że tam są buraki. Miałem poczucie, że jest to mocno kaloryczne ciasto. Zabawa jest niesamowita przy przygotowywaniu tego ciasta. Nagrodą jest zdumienie naszych znajomych, a zwłaszcza gdy się częstuje łasuchów.


Składniki:

  • Buraki - ok. 400 g (waga po obraniu)
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 2 tabliczki
  • Kakao gorzkie - 3 łyżki
  • Mąka pszenna graham lub razowa - szklanka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Miodu (100 g) - najlepiej ze sprawdzonej pasieki; dobry miód nie leje się jak woda
  • Cynamon - łyżka


Sposób przygotowania:

 

  1. Buraki zetrzyj na tarce
  2. Czekoladę rozpuść
  3. Jaja ubij z cukrem
  4. Połącz wszystkie składniki i przelej ciasto do formy
  5. Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45-55 minut

 

Wartości:

  • Składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk
  • Witaminy: kwas foliowy, B1, B2, B6, B12, PP

 

www.wodneogrody.pl

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć