Warszawa

Pancakes z bananami

Pancakes z bananami

Pomysł na wyjątkowe śniadanie. Amerykańskie naleśniki podane z pokrojonymi w plasterki bananami.

 

Składniki na ok. 12 placuszków:

 

  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 banan, rozdrobniony
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz cukier.
  2. Następnie wlewamy mleko, masło, dodajemy rozdrobnionego banana, jajka oraz ekstrakt. Wszystkie składniki łączymy mikserem lub trzepaczką.
  3. Pancakes smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę.
  4. Podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami polanymi czekoladą, miodem lub bez dodatków.

Smacznego.

 

 

Komentarze

Z tych proporcji składników wychodzą bardzo ładnie wyrośnięte racuchy. Nie mogłoby mi do nich zabraknąć syropu klonowego albo pińczowskiej marmolady. Proponuję spróbować bo naprawdę wszystkie te smaki są stworzone dla siebie.

dodany: 2015-02-24 18:39:31, przez: Iwonet

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć