Warszawa

Chłodnik z moreli, czereśni i porzeczek

Chłodnik z moreli, czereśni i porzeczek

Składniki:

 

  • 20 dag moreli
  • Po 10 dag czereśni, truskawek i czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • kora cynamonu
  • 250ml soku wiśniowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Liście melisy


Wykonanie:


Morele umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Czereśnie, porzeczki, truskawki przebierz, przepłucz, pozostaw na sicie. Z truskawek usuń szypułki, czereśnie wydryluj, a porzeczki delikatnie oderwij z gałązek.


Do garnka wlej 100ml wody. Włóż wydrylowane czereśnie i przygotowane truskawki. Dodaj Cukier puder, skórkę z cytryny i korę cynamonu. Gotuj razem 5 minut. Usuń cynamon, resztę zmiksuj na gładkie puree.


Sok wiśniowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Powstała zupę owocową ponownie doprowadź do wrzenia. Wlej sok wiśniowy. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty, odstaw z ognia i zostaw do przestudzenia.


Do wystudzonej zupy owocowej włóż pokrojone na ćwiartki morele i wsyp czerwone porzeczki. Zupę rozlej na talerze i udekoruj listkami melisy. Możesz podawać na stół z kostkami lodu.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć