Warszawa

Owocowa sałatka z serowymi kulkami i sosem czekoladowym

Owocowa sałatka z serowymi kulkami i sosem czekoladowym

Składniki:

 

  • 80-100 g płatków migdałowych
  • 150 g serka
  • 8 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 20 g cukru pudru (1 łyżka z górką)

 

SKŁADNIKI NA SOS:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanki malin
  • 1 szklanki borówek
  • 1 brzoskwinia
  • 30 dkg truskawek
  • listki mięty do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Kulki serowe-płatki migdałowe siekamy drobno nożem. Biszkopty mielimy blenderem. Całość łączymy z serkiem oraz cukrem pudrem. Masę schładzamy i rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych płatkach migdałowych. Przygotowane kuleczki układamy na talerzyku, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę.

 

Przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy energicznie aż powstanie gładka masa. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

 

Borówki, maliny i brzoskwinię, truskawki układamy naprzemiennie na talerzach razem z kulkami serowymi, dekorujemy listkami mięty i podajemy z sosem czekoladowym najlepiej jeszcze lekko ciepłym.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć