Warszawa

Ażurowe naleśniki

Ażurowe naleśniki

Przepis nadesłany przez Panią Mirkę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior.

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu do posmarowania patelni przed pierwszym naleśnikiem
  • do ozdobienia i nadziania: cokolwiek, co lubimy (czekolada, krem czekoladowy, banany, serek homogenizowany, owoce, jogurty, dżemy...)

 

oraz

  • dużo uśmiechu
  • mnóstwo satysfakcji
  • dobra i pozytywna piosenka w tle
  • zapał do pracy
  • wiara w siebie
  • i radość z każdej czynności!

 

Przygotowanie:

 

Podane składniki zmiksować (tak, tak, radość też!). Patelnię posmarować lekko tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nałożyć do strzykawy do kremu i malować nim ażurkowo-koronkowe wzory na patelni.

 

Smażyć naleśniki na złocisto-brązowy kolor, a następnie podawać zwinięte w rulonik lub w jakiejkolwiek innej formie - bo zawsze i ze wszystkim smakują wybornie! :) A co najważniejsze - ładnie podane i przystrojone odganiają wszelkie smutki na wiele kilometrów, przyciągając za to rodzinkę i przyjaciół - bo któż by się oparł takim pysznościom?! :)

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć