Warszawa

Chatka z piernika

Chatka z piernika

Przepis

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • - szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników


Dodaatkowo: 

  • cukier puder do zrobienia lukru
  • do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem.
  • cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
  • coś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa, kandyzowane wisienki itp. itd.


CIASTO PIERNIKOWE:

  1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  3. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
  4. Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać.
  5. Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
  6. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
  7. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).


WYKONANIE:

  1. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Dach można posypać wiórkami kokosowymi, tak by wyglądały jak śnieg.
  2. Gdy lukier dobrze zastygnie (najlepiej następnego dnia) z ok. 5 łyżeczek cukru robimy karmel tzn. na suchej patelni podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieje i się skarmelizuje. Karmelu używamy jak kleju- smarujemy nim boki ścianek i składamy domek. Gdy karmel zacznie twardnieć, można go ponownie lekko podgrzać.
  3. Nie polecam sklejać ścianek lukrem, bo jest to praktycznie niemożliwe (a na pewno nie na moją cierpliwość, chciałam już sięgnąć po jakiś klej typu Poxipol czy coś takiego) i łatwo się rozpada, podczas gdy karmel jest solidnym i bardzo trwałym "cementem". Karmelem też przyklejam do domku kandyzowane owoce, galaretki i innego rodzaju elementy- próbowałam lukrem ale łatwo odpadają.
     
 

Komentarze

Swietnie opisane, pomagałam córce na konkurs do szkoły i nie miałyśmy problemu z wykonaniem :) Z pozostałego ciasta wycięłyśmy serduszka polukrowałyśmy i jest pychotka :) Dziękuję za pomoc i polecam dla innych mam w przyszłości :)

dodany: 2011-12-21 11:28:15, przez: Malinka

ciasto mięknie po ok. tygodniu,można z niego zrobić pyszne pierniczki tylko upiec nawet 2 tygodnie wcześniej,a jaka zabawa przy zdobieniu dla dzieci!

dodany: 2008-12-15 22:34:59, przez: aga

to nie jest do jedzenie! to ozdoba. dlatego jest beznadziejna ;] Ja kiedys miałam na wielkanoc (jak byłam mała) takiego baranka z ciasta z lukrem. czekałam całe świeta żeby go zjeść, a okazało sie że jest za twardy ;]

dodany: 2008-09-12 19:16:22, przez: Lenka

Jak pisałam kilka razy - chatek jest trochę ;) ciasto żeby się trzymało musi być twarde - PRZEZ CO JEST NIEDOBRE

dodany: 2008-03-23 15:02:31, przez: olusia

Nie próbowałam, Ale silne zdięcie.:-,:-,:-.

dodany: 2008-03-11 15:37:59, przez: oliwia

No nawet smaczne, ale nie za bardzo. No, takie sobie. Nawet smaczne. Ale fajnie wygląda. No nawet niezłe

dodany: 2007-12-31 16:21:44, przez: Marta

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć