Warszawa

Mazurek chałwowy z czekoladą

Mazurek chałwowy z czekoladą

Składniki na spód:

  • 120 g masła, zimnego
  • 50 g  chałwy
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • Powidła śliwkowe

 

Przygotowanie:

  1. Masło, chałwę, cukier i mąkę wymieszać, ciasto zagnieść i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
  2. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.
  3. Po upieczeniu posmarować kruchy blat powidłem śliwkowym.

 

Składniki na masę chałwową:

  • 200 g chałwy
  • 150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 60 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W niewielkim garnuszku gotować na słabym ogniu przez około 5 minut, do lekkiego zgęstnienia.
  2. Masę wyłożyć na kruchy spód. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
  3. Udekorować zgodnie z własną fantazją!

 

Tajna receptura od cukierni Słodki Wierzynek!

 

Zapraszamy do udziału w konkursie: 

Zapachy i smaki Świąt - Wielkanocne Receptury

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć