Warszawa

Tradycyjny świąteczny pasztecik

Tradycyjny świąteczny pasztecik

Co potrzebujemy:

 

Składniki:

  • Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki,
  • 20 dag surowego boczku,
  • 50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej,
  • 1 kajzerka,
  • po 1 cebuli i marchewce /po 10 dag/,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 3 jajka,
  • 1 liść laurowy Prymat,
  • po 4 ziarna ziela angielskiego Prymat i jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu Prymat,
  • 1 łyżeczka majeranku Prymat,
  • szczypta gałki muszkatołowej Prymat,
  • pieprz czarny mielony Prymat,
  • sól

 

Do przygotowania formy:

  • 15 dag długich, wąskich i cienkich plasterków słoniny,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 2 łyżki bułki tartej

 

 

Przyrządzanie:

 

  1. Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać.
  2. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu.
  3. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie.
  4. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.

Farsz

  1. Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny.
  2. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza.
  3. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz.
  4. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy.
  5. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą lub sosami chrzanowymi.

     

 

Przepis pochodzi ze strony www.Prymat.pl

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć