Warszawa

Gotowana babka kakaowo-cytrynowa

Gotowana babka kakaowo-cytrynowa

Uwielbiacie wielkanocne babki? Spróbujcie gotowanej, kakaowo-cytrynowej specjalności naszej czytelniczki!

 

Prezentujemy wyjątkowe przepisy naszych czytelników, nadesłane na konkurs "Wielki finał LEGO CHIMA - premierowy konkurs kulinarny". Zapraszamy do oglądania, pieczenia i gotowania!

 

Składniki:

 

  • margaryna 1 kostka,
  • cukier 1 szklanka
  • mączka ziemniaczana 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy
  • sok z cytryny 1/2 sztuki
  • kisiel cytrynowy 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • jaja 6 sztuk 

 

Przygotowanie:

 

Do miski wbijamy jajka, ubijamy je z cukrem, dodajemy margarynę, mąkę i mączkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy. Wszystkie te składniki miksujemy, dzielimy na połowę - do jednej dodajemy sok z cytryny i kisiel, a do drugiej kakao. Obie masy na przemian wlewamy do specjalnej formy. Gotujemy pod przykryciem przez około 80 minut. Możemy udekorować sosem czekoladowym i kolorową posypką.

 

Smacznego!

 

Martyna Czachowska

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć