Warszawa

Czekoladowo-gruszkowa pycha

Czekoladowo-gruszkowa pycha

Składniki:

  • 400 ml śmietanki
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 9 małych gruszek
  • sok z cytryny
  • 9 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

 

Wykonanie:

Do śmietanki dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubić na sztywno. Mieszając dodawać po jednym jajku. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z pianą.

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do środka po jednej śliwce. Gruszki wetknąć w ciasto ogonkami do góry, posypać orzechami.

 

Piec 70 min. Wyjąć, wystudzić.

 

Miód gotować ze skórką pomarańczową. Syropem posmarować wierzch.

 

1/1
1/1

Komentarze

Wyglada zachwycajaco!!!

dodany: 2010-11-09 12:19:46, przez: pineczka

i fajnie wyglada, zrobie

dodany: 2010-01-27 22:16:13, przez: sillly

Sory ,pisze nie przeczytałem wszystkiego.

dodany: 2010-01-05 20:34:44, przez: Xavier

W ile się robi???

dodany: 2010-01-05 20:33:41, przez: Xavier

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć