Warszawa

Weekend już od środy? To nie takie trudne!

Weekend już od środy? To nie takie trudne!

Dobre samopoczucie, kondycja i co najważniejsze – zdrowie. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu mamy szansę zapewnić sobie komfort każdego dnia. Okazuje się, że najlepiej dbamy o siebie w weekendy. Jak zatem przenieść dobre nawyki z soboty i niedzieli na pozostałe dni? Chociażby z pomocą soków, mogących stanowić pełnowartościową alternatywę dla porcji owoców i warzyw.
 
Odżywianie: dlaczego jest tak ważne?


Odżywianie ma ogromny wpływ na naszą formę. Zróżnicowana, wartościowa dieta ma bezpośrednie przełożenie na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Staranny dobór produktów spożywczych pozwala na dostarczenie nam wszystkich witamin i minerałów, których potrzebujemy do sprawnego funkcjonowania. I choć zapotrzebowanie na poszczególne składniki pożywienia różni się pod względem płci, wieku, aktywności czy rodzaju wykonywanej pracy, na zastosowaniu się do zaleceń dietetyków zyskać może każdy. Lepsze samopoczucie i kondycja oraz zgrabniejsza sylwetka – oto korzyści zdrowej diety, które każdy powinien docenić. Silniejsza odporność organizmu dodatkowo chroni przed chorobami i pozwala skuteczniej zwalczać infekcje. Wszystko to możemy zyskać pijąc szklankę soku do śniadania – zawarte w nim łatwo wchłanialne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy zapewnią dobre samopoczucie i pomogą utrzymać organizm w świetnej kondycji.


Nie tylko lepsza odporność


Picie soków kojarzy nam się często z lepszą odpornością oraz dobrym samopoczuciem – i słusznie! Warto jednak pamiętać, że to nie jedyne korzyści, jakie odnosimy, decydując się na regularne ich spożywanie. Z pewnością skorzysta na tym nasz układ nerwowy, który do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje m.in. witaminy C oraz B12. Bez witaminy C nie byłaby też możliwa prawidłowa produkcja kolagenu, odpowiadającego za właściwą budowę naczyń krwionośnych, kości, stawów czy zębów. Dzięki witaminom z grupy B czy biotynie możemy cieszyć się również piękną skórą i zdrowymi włosami. Pamiętajmy, że spożywanie pięciu porcji warzyw, owoców lub soków dziennie uchronić nas może nie tylko przed zwykłymi infekcjami, lecz również przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory lub choroby układu krążenia.


Weekendy przepustką do zdrowego życia


Brak czasu, pośpiech i liczne obowiązki zawodowe sprawiają, że wielu z nas w trakcie tygodnia o zdrowym żywieniu zapomina. Straty te staramy się odrobić podczas weekendów. Wolny czas sprzyja staranniejszemu planowaniu posiłków oraz sporządzaniu zdrowszych dań. Czas ten jest najistotniejszy w szczególności dla młodych mam, które mają najwięcej obowiązków dbając o domowe ognisko! Uwolnieni od natłoku pracy, jemy wtedy zdrowiej i systematyczniej. Kawę i herbatę chętniej zastępujemy sokami, a szybkie przekąski – owocami. W ten sposób dostarczamy organizmowi wiele pożytecznych związków, takich jak chroniące nas przed chorobami cywilizacyjnymi polifenole i karotenoidy. To świetna i bardziej naturalna alternatywa dla zawierających je również suplementów diety. Może więc warto  o zdrowym odżywianiu pomyśleć nie tylko w weekendy, ale i w pozostałe dni tygodnia? Odrobina dobrej woli może sprawić, że każda środa stanie się małą sobotą.
 
Środa to mała sobota


Jak zdrowo zacząć dzień i sprawić, by każdy ranek zaczynał się niczym ten weekendowy? Często zdrowe odżywianie kojarzy się ze sklepami z eko żywnością i restauracjami serwującymi wyłącznie wegetariańskie i wegańskie potrawy. Prawda jest jednak taka, że nie tylko sałaty, chude twarożki i zielona kawa są synonimem dobrych nawyków żywieniowych. Nie można zapominać o tak ważnym posiłku, jakim jest śniadanie, które jest podstawą zdrowego menu. Badanie przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia wykazało, że jest ono traktowane jako priorytetowy posiłek aż przez 90% ankietowanych. Choć większość badanych zwraca na nie szczególną uwagę w weekendy, każdy dzień można w prosty sposób rozpocząć w sposób zdrowy. Nawet osoby zabiegane mogą szybko przemienić zwykły posiłek w super śniadanie. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pracochłonnej sałatki, czy też po prostu nie mamy pod ręką świeżych warzyw i owoców, możemy sięgnąć po wygodny i zawsze dostępny sok owocowy, który z powodzeniem spełni rolę porannej porcji zdrowia. Czy wiesz na przykład, że każda spożyta dziennie porcja warzyw, owoców czy soku to o 4% mniejsze ryzyko choroby wieńcowej?. Szklanka soku 100% - np. Tymbark -  szybka i prosta alternatywa dla sałat, owoców i warzyw, tak samo odżywcze i pożywne. Takie zdrowe śniadanie to prostszy sposób aby całej rodzinie zapewnić zdrowy początek każdego dnia!


Zacznij zdrowo dzień


Szklanka soku na śniadanie pojawia się coraz częściej w diecie najmłodszych. Młode mamy chętnie sięgają po wsparcie multiwitaminy Tymbark, dzięki której można połączyć troskę o zdrowie z możliwością delektowania się smakiem owoców. Z takiego rozwiązania skorzystać może każdy, kto chce zdrowo zaczynać dzień nie tylko w weekendy. Dla tych, dla których każda środa to mała sobota, owocowy sok na śniadanie pełen witamin może się okazać cennym sojusznikiem każdego ranka.
 
Zdrowe śniadanie to podstawa. Warto o tym pamiętać nie tylko w weekendy i zadbać, by cały tydzień był pełen zdrowia. Od poniedziałku do piątku miejsce zróżnicowanych dodatków śniadaniowych mogą przecież zająć zdrowe soki.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć