Warszawa

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

Soki z owoców i warzyw to nie tylko witaminowa bomba, ale również doskonała zabawa dla dzieci, bo które z nich nie lubi pomagać w pracach w kuchni, a jaki to zaszczyt zrobić sok wspólnie z mamą i potem razem go  wypić! Myślę, że wspólne gotowanie, robienie soków, czy pieczenie to fantastyczna zachęta dla niejadków. Dzieci dużo chętniej sięgają po coś, co same zrobiły. Aby dziecko jeszcze bardziej zachęcić do przyrządzania czy picia soków, możemy zabrać je na targ czy do sklepu i pozwolić wybrać warzywa i owoce, z których chciałoby przyrządzić sok.

 

Jesień to doskonały czas na to, by własnoręcznie przygotować sok z owoców i warzyw. Mamy mnóstwo marchwi, jabłek, selerów, gruszek. A taki samodzielnie zrobiony sok nie dość, że pyszny to zdrowy, bo po pierwsze wiemy z czego go zrobiliśmy, po drugie, wiemy, że nie ma sztucznych barwników czy konserwantów.

 

Jeśli chodzi o spożywanie warzyw przez dzieci, to doskonałą alternatywą są zupy kremy. Oprócz warzyw możemy dziecku przemycić w nich porcję świeżych ziół czy czosnek w ciekawej i „niewidzialnej” formie. Dodając do takiej zmiksowanej zupy np. groszek ptysiowy, czy grzanki, sprawimy, że dziecko skupi się bardziej na atrakcyjnych dodatkach, niż na tym, z czego zupka została przyrządzona. Zupą, która króluje jesienią na stołach jest zdecydowanie zupa dyniowa, czy to w wersji na słodko czy na ostro. Tak więc możemy dziecku podać wersję słodką z mlekiem, by je oswoić czy też zachęcić, a następnie spróbować podać wersję słoną czy „ostrą”, oby nie za ostrą.

 

Kolejna forma podania warzyw i owoców to surówki, i sałatki. I tu również mamy pełne pole do popisu jeśli chodzi o ciekawe ich urozmaicenie. Rozpocząć możemy od tych w wersji na słodko, czyli startej marchewki z jabłkiem, czy selera z jabłkiem i rodzynkami. Myślę, że warzywom w wersji na słodko dzieci się nie oprą, a na buraki czy rzepę przyjdzie czas.

 

I  jeszcze najpyszniejsza dla dzieci forma, czyli ciasto marchewkowe - banalnie proste, pyszne, kolorem przypominające piernik, kto by pomyślał, że ukrywa w sobie tyle zdrowej marchewki.

 

Dajmy się najmłodszym oswoić, pokażmy że warzywa i owoce mogą smakować, a przede wszystkim, że są JADALNE! Bo przecież nie każde dziecko wie, że popularne soczki koloru pomarańczowego, są właśnie z tego niejadalnego czegoś zwanego marchewką. Dzieci zazwyczaj widzą kolor, może chętniej sięgną po coś, czego powstanie zobaczą na własne oczy i spróbują w najlepszej przygotowanej przez mamę formie.

 

Jedzmy warzywa i owoce, podawajmy je dzieciom, szukajmy zachęcających alternatyw, by maluchy były zdrowe i naładowane witaminami przed zimą :)

Mama Emilia

 

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć